Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Μπαρόζο προς Κάμερον: «Όχι» στην αμφισβήτηση της ελευθερίας κίνησης προσώπων στην Ε.Ε

Ο Κάμερον θέλει να τεθεί όριο στον αριθμό των ανειδίκευτων εργατών από χώρες της Ε.Ε που θα μπορούν μεταναστεύσουν για να εργαστούν

kameron

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να μην προσπαθήσει να αμφισβητήσει την αρχή της ελευθερίας της κίνησης προσώπων στην Ε.Ε, την οποία χαρακτήρισε θεμελιώδη για την εσωτερική αγορά.

Η δήλωση του Μπαρόζο στο BBC καταφέρνει πλήγμα στις προσπάθειες του Κάμερον ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015 να κατευνάσει τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι η πολιτιστική της ταυτότητα αλλοιώνεται εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Δύο προβεβλημένα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον μεταπήδησαν στο αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) το τελευταίο διάστημα, ενώ αυτό το κόμμα απέκτησε πρόσφατα για πρώτη φορά μια έδρα στη Βουλή. Το UKIP αξιώνει να τερματιστεί η τρέχουσα αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, που χαρακτηρίζει μια πολιτική «ανοικτών θυρών».

«Η ελευθερία της κίνησης είναι μια πολύ σημαντική αρχή της εσωτερικής αγοράς», ανέφερ ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC.

«Θα προέτρεπα έντονα τη Βρετανία να μην αμφισβητήσει αυτή την αρχή», συμπλήρωσε.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ο Κάμερον σημείωσε σήμερα ότι θα θέσει τα δικαιώματα που αφορούν τη μετανάστευση εντός της Ε.Ε στο επίκεντρο «της διαπραγμάτευσής μας» με την Ευρώπη.

Ο Κάμερον έχει ήδη καταστήσει σαφές σε αδρές γραμμές ποιες μεταρρυθμίσεις θέλει να αποσπάσει από την Ε.Ε και ποιες εξουσίες θέλει να επαναφέρει στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες: Επιδιώκει η Βουλή να διατηρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα να νομοθετεί σε εθνικό επίπεδο, να μειωθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, αλλά και να ελεγχθεί η μετανάστευση.

Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, έγραψε σήμερα ότι ο Κάμερον θέλει να τεθεί όριο στον αριθμό των ανειδίκευτων εργατών από χώρες της Ε.Ε που θα μπορούν μεταναστεύσουν για να εργαστούν στη χώρα του.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα τέτοιο όριο από μέρους του Λονδίνου κατά τη συνέντευξή του στο BBC, ο Μπαρόζο έκρινε ότι αυτό μπορεί θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο και ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμιά σαφή πρόταση σχετικά από πλευράς της Βρετανίας.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση ενός «αυθαίρετου ορίου μου φαίνεται ότι δεν συμμορφώνεται προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

By