Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρειαζόμαστε περισσότερα κονδύλια για το μεταναστευτικό

Η Ελληνική Κυβέρνηση,  έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ως κυρίαρχο για τη χώρα διεθνώς

varvitsiotis

Επίσκεψη στο στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο, που λειτουργεί ως κέντρο πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπου και μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια, ξενάγησε στους χώρους του την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάμστρον.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι κ. κ. Βαρβιτσιώτης, Κικίλιας και Μάλμστρομ επιθεώρησαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής, ενώ συνομίλησαν με τους γιατρούς και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, αλλά και με όσους συνεισφέρουν εθελοντικά σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, περνώντας για πρώτη φορά στο χώρο που κρατούνται οι μετανάστες, συνομίλησαν μαζί τους για αρκετή ώρα και ενημερώθηκαν από κοντά για τις συνθήκες κράτησής τους.

Στη συνέχεια, o κ. Βαρβιτσιώτης μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο επισκέφθηκαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου η κ. Μάλμστρομ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη του Λιμενικού για την καθημερινή διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω της δραματικής αύξησης του φαινομένου το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αναταραχών στη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Η εικόνα που σήμερα αντικρίζουμε στη διαχείριση των προβλημάτων των μεταναστευτικών ροών στη Μυτιλήνη, είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν από ένα χρόνο. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και βέβαια η καλή συνεργασία ανάμεσα στο Λιμενικό Σώμα και στην Ελληνική Αστυνομία.

Αυτό που χρειαζόμαστε και ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα κονδύλια, τα όποια θα διοχετευθούν όχι μόνο για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ως κυρίαρχο για τη χώρα διεθνώς.

Εμείς, ως Υπουργείο, το φέραμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στα Ευρωπαϊκά Όργανα, με ένα ζητούμενο: Τον επιμερισμό του βάρους της πίεσης της παράνομης μετανάστευσης σε όλους τους Ευρωπαίους Εταίρους. Αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε κάθε τόνο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη».

By