Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία μετά από τα δημοψηφίσματα

Με επιπλέον μέτρα απειλεί τη Μόσχα ο Χέιγκ

eu_russia600_030314

Επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας η ΕΕ, η οποία απορρίπτει τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνουν για πρώτη φορά και εταιρείες, όπως ανακοινώθηκε από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσθέτουν στη «μαύρη λίστα» άλλα 13 άτομα, για τα οποία απαγορεύεται η έκδοση βίζας, ενώ «παγώνουν» και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Από τις κυρώσεις πλήττονται ο αναπληρωτής επιτελάρχης του προέδρου Πούτιν, Βιατσεσλάβ Βολόντιν και ο διοικητής των παραστρατιωτικών της Ρωσίας.

Επίσης, δύο εταιρίες της Κριμαίας οι οποίες εθνικοποιήθηκαν από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων που επιβάλλει  η ΕΕ.

«Δεν θέλουμε να συναλλασσόμαστε με τις επιχειρήσεις αυτές» τόνισε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν επιβληθεί συνολικά σε 61 άτομα, ωστόσο δεν αναμένονται σκληρότερα μέτρα πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Όπως τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, πέρα από τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν, η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει ότι θα ληφθούν νέα μέτρα εις βάρος της, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Την ίδια ώρα, ο έμπειρος γερμανός διπλωμάτης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, θα είναι ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ στην ουκρανική κρίση, σε μια προσπάθεια να αρχίσει διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργανισμού.

By