Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ναός των Μάγιας 2.300 ετών… προς κατεδάφιση!

Εταιρεία διάνοιξης οδικού δικτύου αποφάσισε ότι ναός των Μάγιας 2.300 ετών… ενοχλεί τα σχέδιά της!

maya temple 01Μέχρι σήμερα ήταν ναός των Μάγιας. Η ανέγερσή του έλαβε χώρα πριν από δύο χιλιάδες τριακόσια έτη στο βόρειο Belize.

Εν έτει 2013, η εταιρεία «D-Mar» και οι εργολάβοι της, αποφάσισαν να τον κάνουν μπάζα για να επεκτείνουν το οδικό δίκτυο της χώρας των βορειοδυτικών ακτών της Καραϊβικής.

Για την ακρίβεια, η πυραμίδα καταστράφηκε ολοσχερώς για να πραγματοποιηθεί μια επιχωμάτωση στην περιοχή της οδικής αρτηρίας.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από την ίδια την κυβέρνηση του Belize, ενώ προανήγγειλε πως θα προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών και τον εντοπισμό των επικεφαλής που έλαβαν την απόφαση.

Ο πυραμιδικός ναός των Μάγιας, ύψους 30 μέτρων, βρισκόταν πάνω σε ένα λοφίσκο. Εντασσόταν στο χώρο λατρείας του «Noh Mul», δηλαδή του «Υψηλού Λόφου», που απέχει 80 χλμ. από την πρωτεύουσα, Πόλη του Belize, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Μεξικό.

Το Belize, έχει θεσμοθετήσει νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων με μέριμνα κρατική.

Πάντως, τα σχετικώς προβλεπόμενα πρόστιμα (περίπου 10 χιλιάδες δολάρια) είναι αμελητέα μπροστά στην τεράστια καταστροφή ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, στο οποίο στο μακρινό παρελθόν συνέρρεαν κάθε έτος ως και 40 χιλιάδες Μάγιας, σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών.

Η Belize είναι σήμερα ανεξάρτητη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής.

Η έκτασή της είναι μόλις 22.966 τ.χλμ. και ο πληθυσμός 307.899 κάτοικοι που συγκροτείται από διάφορες φυλές.

(Πηγή: offsite.com.cy)

By