Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Ντ. Κίνγκ: Ο νεκρός στην Αμφίπολη είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη διάσημη αρχαιολόγο

amfipoli-entopistike-kai-apokalufthike-to-marmarino-kefali-sfiggas

Τον ενθουσιασμό εξέφρασε λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις στον τύμβο Καστά η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, διατυπώνοντας παράλληλα ένα πρώτο ερώτημα για το αν ο σκελετός ανήκει στην ίδια χρονική περίοδο με την κατασκευή του μνημείου.

Συγκεκριμένα, η κυρία Κινγκ αναφέρει πως η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Βεργίνας, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα (σ.σ. Μακεδονία): ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».

Το ενδιαφέρον της αρχαιολόγου προσελκύουν, επίσης, τα ευρήματα από το διάκοσμο που βρέθηκε στον τάφο, για τον οποίο η ίδια σημειώνει ότι πιθανότατα πρόκειται για σαρκοφάγο, παρά για ένα «απλό κουτί με κόκαλα και τέφρα».

Πάντως, η Ντόροθι Κινγκ σημειώνει ότι, το γεγονός πως βρέθηκαν οστά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νεκρός να είχε καεί στην πυρά καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πυρά στην αρχαιότητα δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα όπως σήμερα κατά την καύση των νεκρών, οπότε παρέμεναν ορισμένα οστά ακέραια».

dorothy

dorothy3

(Visited 1 times, 1 visits today)
By