Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά «nein» σε νέο κούρεμα από Μέρκελ και Σόιμπλε

Για άλλη μία φορά Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

merkel fosphotos1Περίπου ένας μήνας απομένει μέχρι τις γερμανικές εκλογές και η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό προκαλεί ενόχληση στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών, που επανέλαβαν το κατηγορηματικό «όχι» σε κούρεμα σε συνεντεύξεις τους.

«Δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε ξεκάθαρα η κ. Μέρκελ στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ενώ ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Badische Νeueste Nachrichten» επικαλείται το γεγονός ότι «στην οικονομική εξέλιξη η Ελλάδα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε μάλιστα την απορία της για το γεγονός ότι «η σχετική συζήτηση επανέρχεται συνεχώς με μεγάλη απερισκεψία» και προειδοποίησε εκ νέου ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλη ανασφάλεια στην Ευρώπη. Αντίθετα παραπέμπει στη συμφωνία για αξιολόγηση της κατάστασης στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015, λέγοντας: «Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα αντί να κάνουμε ήδη τώρα πάλι καθημερινά εικασίες. Εγώ πάντως δεν συμμετέχω σε αυτό».

Η κ.Μέρκελ δηλώνει πάντως δικαιωμένη από την πολιτική που ακολούθησε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και αναφέρει:«Απλώς να διαθέτεις χρήματα χωρίς να υπάρχει η προθυμία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το θεωρώ λάθος από την αρχή της κρίσης. Για αυτό είμαι ευτυχής που καταφέραμε να επιβάλουμε έναν άλλο δρόμο. Έτσι, έπρεπε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, για μένα ήταν πάντα σημαντικό ότι τις συμφωνίες τις κλείνει η τρόικα- και αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα αποδεκτό. Και αποδείχθηκε σωστό».

Ερωτώμενη σχετικώς με το γεγονός ότι κρίση δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, η κ. Μέρκελ εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη» και επαναλαμβάνει ότι «το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα– είναι σύμβολο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ένα πρότζεκτ του μέλλοντος σε εποχή παγκοσμιοποίησης», τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι, «ειδικά μια χώρα εξαγωγών όπως η Γερμανία, το χρειάζεται».

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αμφίρροπο και, παρά το γεγονός ότι εκτιμά ως «καλύτερο για τους Γερμανούς» το σημερινό σχήμα, διευκρινίζει ότι δεν αποκλείει ένα μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ενός τέτοιου σχήματος έχει ηγηθεί άλλωστε η κ.Μέρκελ κατά το παρελθόν.

Αλλά και ο αντίπαλος της για την καγκελαρία (ή μελλοντικός συνεργάτης της σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού) υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε επιφυλακτικός απέναντι σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Ο κ.Στάινμπρουκ, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών υπό την κ.Μέρκελ και ο οποίος και κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα την άνοιξη είχε ταχθεί κατά ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, εξήγησε ότι διαφωνεί με αυτό το σενάριο όχι μόνο διότι και πάλι θα έχαναν ιδιώτες πιστωτές μέρος των χρημάτων τους, αλλά κυρίως διότι αυτή τη φορά θα έχαναν χρήματα δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Αυτό σημαίνει ότι θα μιλούσαμε για μια έμμεση αλλά ταχεία επιβάρυνση των φορολογούμενων στη Γερμανία αλλά και αλλού. Γι αυτό συνιστώ προσοχή στο διάκενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου- Βρανδεμβούργου rbb-info.

Πηγή: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Stern.de, ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By