Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ τα έργα που «τρέχει» το ΥΠΕΚΑ

Δείτε το αναλυτικό χάρτη των project που προωθεί η κυβέρνηση

maniatis 2

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε την Τρίτη επιστολή στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), ζητώντας την ένταξη δώδεκα ενεργειακών έργων στις Διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων (fast track).

Πρόκειται για τα έργα που έχουν χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος και στα οποία περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και Ελλάδας – Βουλγαρίας, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου. Ο δε συνολικός προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 11,4 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά αφορούν τον αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Ειδικότερα, η πρόταση του ΥΠΕΚΑ αφορά τα εξής έργα:

Ηλεκτρική Ενέργεια

1.Διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro-Asia Interconnector. Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1518 km. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύριο ευρώ

2. Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα). Πρόκειται για τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το συνολικό μήκος της γραμμής θα είναι περί τα 144 km, εκ των οποίων τα 29km επί Ελληνικού εδάφους. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης: 8.000.000-10.000.000Euro για το Ελληνικό τμήμα της γραμμής.

3.Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro-pumped storage) στην Αμφιλοχία συνολικής ισχύος 590 MW, με στόχο την παραγωγή και την μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο

4. IGB : Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora. Ο IGB θα έχει μήκος 182km και αρχική μεταφορική ικανότητα 3 δις. κυβικά μέτρα ετησίως με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5bcm. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ

5. Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG).

6. Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη – INGS LNG Greece με δυνατότητα αεριοποίησης και μετάγγισης 6,1 δις m3 αερίου ετησίως. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε Euro 340 εκ.

7. Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – Aegean LNG import terminal με δυνατότητα επαναεροποίησης και μεταφοράς αερίου 3-5 bcm/y. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης του έργου ανέρχεται στα 275 εκατομμύρια ευρώ.

8. Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα, σε εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

9. Αγωγός ΤΑΡ (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία). Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ

10.Αγωγός ITGI (διασύνδεση Τουρκίας – Ελλάδας και Ιταλίας) με προβλεπόμενη αρχική μεταφορική ικανότητα 8bcm/y με δυνατότητα αύξησης στα 12bcm/y. Το κόστος επένδυσης του χερσαίου τμήματος ανέρχεται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

11.Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης. Ο αγωγός Eastern Mediterranean θα μεταφέρει αέριο από τα νέα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

12.Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου, με εκτιμώμενο κόστος επένδυσης 70 εκατομμύρια.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει: «Η επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των μεγάλων έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος στην Ελληνική Επικράτεια θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, στην ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες και αναμφίβολα στην γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, ως σημαντικού «περιφερειακού παίκτη» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. Παράλληλα, θα προσελκύσει άμεσες παραγωγικές επενδύσεις όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, μέσω της διασφάλισης της επάρκειας ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές. Άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος και στην αγορά εργασίας, με δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, τόσο κατά τη φάση κατασκευής των έργων όσο και λειτουργίας τους.»

By