Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Οι βασικές αρχές του νέου φόρου ακινήτων

Τα πέντε σημεία στα οποία συμφώνησαν οι βουλευτές Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ. Μειωμένος ο στόχος στα 2,65 δισ. ευρώ

foros_akinitwn647

Μετά τη συμφωνία των βουλευτών Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ με τα πέντε βασικά σημεία της πρότασης για το φόρο ακινήτων, που παρουσίασε χθες στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες η διακομματική επιτροπή υπό το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, ανοίγει ο δρόμος για τη διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή χωρίς παρατράγουδα.

Από τις βασικές αρχές του νέου σχεδίου, προκύπτουν σημαντικές ελαφρύνσεις ειδικά για τη μικρή ιδιοκτησία, ενώ και η μεγάλη ακίνητη περιουσία επιβαρύνεται τελικά λιγότερο από ότι με την αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μπαίνει οριστικά στο συρτάρι. Προκειμένου δε να είναι ρεαλιστικός ο τελικός φόρος, ο στόχος είσπραξης μειώθηκε από τα 2,9 στα 2,65 δισ ευρώ, δημιουργώντας ένα δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλύψει τώρα το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα οι βασικές αρχές του νέου νόμου, τις οποίες ενέκριναν οι βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας όμως ότι θα περιμένουν να δουν και την εφαρμογή τους στην πράξη όταν ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία του οριστικού κειμένου είναι τα εξής:

1. Λαμβάνεται υπόψη με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στους βουλευτές, η αναλογικότητα, η προοδευτικότητα και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

2. Διευρύνεται η φορολογική βάση, συμπεριλαμβάνοντας τα αγροτεμάχια και τα εντός σχεδίου οικόπεδα, με πολύ χαμηλότερους συντελεστές και με ουσιώδη απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού.

3. Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση όλων των κτισμάτων- μεσοσταθμικά κατά 16% και προοδευτικά πολύ περισσότερο για τις χαμηλότερες αξίες κτισμάτων.

4. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται υπόψη και το συνολικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, πλήν αγροτεμαχίων. Με προοδευτικούς συντελεστές και αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο που ίσχυε έως σήμερα για τον ΦΑΠ είναι 200.000).

5. Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους από 7000 ευρώ σε 9.000, συν 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

 

Ειδικότερα όσον αφορά στα αγροτεμάχια, που είχαν προκαλέσει την αντίδραση των βουλευτών της επαρχίας σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση τώρα απαλλάσσονται πλήρως όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, (π.χ. μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύμματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια, κλπ).

Καταργούνται οι συντελεστές θέσης ως προς το οδικό δίκτυο, απόστασης από θάλασσα και απομείωσης. Θεσμοθετείται ένας βασικός συντελεστής για όλα τα καλλιεργούμενα (2 ευρώ/στρέμμα) και εισάγεται η διάκριση αρδευομένου/μη αρδευομένου (2,2 ευρώ/στρέμμα).

Απαλλάσσεται από την προσαύξηση το αγροτεμάχιο το οποίο περιλαμβάνει πρώτη κατοικία έως 150τμ. και μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των βοσκοτόπων και των ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων ,μισό ευρώ/στρέμμα και μειώνονται τα δασικά σε 10 λεπτά/στρέμμα.

Το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64ευρώ/στρέμμα.

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι βουλευτές και από το γεγονός ότι τα οικόπεδα φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά με συντελεστή από 70-90% μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση (μεσοσταθμική μείωση 83%).
Όσον αφορά στις ειδικές κατηγορίες προβλέπονται σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά κτίσματα, ημιτελή κτίσματα και κτίρια ειδικών χρήσεων.

Προβλέπεται μάλιστα η περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής επιβάρυνσης εισάγοντας την έννοια της ρήτρας εισπραξιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι εισπραξιμότητας, τόσο θα μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By