Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

«Οι προκλήσεις της ευρωζώνης απαιτούν μόνιμο πρόεδρο»

Οι προτάσεις Μέρκελ-Ολάντ για την αναμόρφωση της ευρωζώνης απασχολούν τα σχόλια του διεθνούς τύπου. Στο επίκεντρο, η πρόταση για έναν «πλήρους απασχόλησης» πρόεδρο του Eurogroup.

eurogroup«Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια προσπάθεια για την αποτελεσματική διαχείριση της ευρωκρίσης», παρατηρεί η ολλανδική deVolkskrant και επισημαίνει: «Μπορεί στο μέλλον το πρόβλημα αυτό να μην είναι ιδιαίτερα οξύ, αλλά τα προβλήματα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα θα συνεχίσουν να είναι μεγάλα. Πέραν τούτου τα επόμενα χρόνια θα κινούνται στον αστερισμό της τραπεζικής ένωσης και της εντεινόμενης δημοσιονομικής ενοποίησης. Πρόκειται για μεγάλες προκλήσεις που θα απαιτήσουν χρόνο. Προκειμένου να σταθούν οι χώρες της ευρωζώνης στο ύψος των προκλήσεων, ένας πλήρους απασχόλησης πρόεδρος του Eurogroup δεν συνιστά περιττή πολυτέλεια», αποφαίνεται η εφημερίδα.

Γερμανία και Γαλλία θέλουν να ξεφορτωθούν τον Ντάισελμπλουμ

Για το ίδιο θέμα η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ εγκαταλείπει θέσεις, που τις χαρακτήριζε ιερές, για χάρη του Ολάντ. Την έμμονη ιδέα των Γάλλων για μία μόνιμη σύνοδο των χωρών του ευρώ την απέρριπτε μέχρι πρότινος με το επιχείρημα ότι οι συναντήσεις αυτές σε μηνιαία βάση θα εξελίσσονταν σε «συναντήσεις άλλοθι». Μέχρι πρότινος το Βερολίνο θεωρούσε αυτονόητο ότι υπάρχει οικονομικό και δημοσιονομικό όργανο για τις χώρες του ευρώ και αυτό είναι το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών», επισημαίνει η εφημερίδα και υπογραμμίζει: «Ιδιαίτερα παράξενο είναι το γεγονός ότι το Βερολίνο συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση για έναν „πλήρους απασχόλησης“ πρόεδρο του Eurogroup. Επί έναν χρόνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διακήρυττε ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει «πλήρους απασχόλησης» πρόεδρος του Eurogroup, μπλοκάροντας με τον τρόπο αυτόν τη διαδικασία αναζήτησης του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μετά από μήνες έγινε κατορθωτό να βρεθεί -ελέω Σόιμπλε- ένας διάδοχος και τώρα Γερμανία και Γαλλία θέλουν να τον ξεφορτωθούν προκειμένου να τοποθετήσουν έναν μόνιμο πρόεδρο του Eurogroup», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Απαραίτητη η συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου

Τέλος, στις ενστάσεις των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ η Süddeutsche Zeitung: «Με την ιδέα ενός μονίμου προέδρου του Eurogroup συμφωνεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα…. Ο ισχυρός πρόεδρος του Eurogroup χρειάζεται ωστόσο οπωσδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για τον λόγο αυτόν είναι απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια συμμετοχή που δεν θα περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο», καταλήγει το δημοσίευμα.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος | Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μόσκοβου

(Πηγή: DW)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By