Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Οι τελετές ενταφιασμού ασθενών Έμπολα πηγή εξάπλωσης του ιού

«Η προετοιμασία του σώματος του νεκρού και οι τελετές ενταφιασμού στη δυτική Αφρική ευθύνονται για την εξάπλωση της επιδημίας»

ebola

Ένα άλλο μακάβριο χαρακτηριστικό του φονικού ιού Έμπολα έρχεται στο φως της δημοσιότητας με τους ειδικούς να ενημερώνουν πως οι πρακτικές ενταφιασμού των νεκρών ασθενών είναι πηγή εξάπλωσης του ιού σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Η προετοιμασία του σώματος του νεκρού και οι τελετές ενταφιασμού στη δυτική Αφρική ευθύνονται για την εξάπλωση της επιδημίας», δήλωσε ο Γιαν Μέντλοκ αναπληρωτής καθηγητής Βιοιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Όρεγκον, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε σήμερα στο αμερικανικό περιοδικό Science.

«Οι νεκρώσιμες τελετουργίες συχνά περιλαμβάνουν το πλύσιμο του σώματος του νεκρού, το οποίο μπορεί ακόμη να μεταδώσει τον ιό ή το να τον ακουμπούν και να τον φιλούν», διευκρίνισε ο Μέντλοκ.

Είναι «απαραίτητο να τερματιστεί η μετάδοση μέσω των εθίμων αυτών, λαμβάνοντας παράλληλα και άλλα επιθετικά μέτρα για να απομονώνονται οι ασθενείς και να προστατεύεται καλύτερα το νοσηλευτικό προσωπικό», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μία αλλαγή στις πρακτικές αυτές «θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Παράλληλα, έρευνα σε ποντίκια που διεξήχθη στις ΗΠΑ έδειξε ότι γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην αντίδραση που θα έχει ένας οργανισμός που προσβάλλεται από τον ιό Έμπολα.

Αυτές οι διαφορετικές αντιδράσεις παρατηρούνται στους ανθρώπους, την ώρα που το ποσοστό επιβίωσης από την τρέχουσα επιδημία είναι περίπου 30%, αποκαλύπτουν οι ερευνητές.

Κάποιοι οργανισμοί αντιστέκονται εντελώς στη μόλυνση, ενώ άλλοι έχουν συμπτώματα σχετικά ήπια και άλλοι πολύ σοβαρά, από εσωτερική αιμορραγία ως πολυοργανική ανεπάρκεια, γεγονός που οδηγεί στον θάνατο.

Προηγούμενες έρευνες σε πληθυσμούς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα είχαν ήδη δείξει ότι οι διαφορές αυτές δεν συνδέονται με κάποια μετάλλαξη του ιού, αλλά εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά κάθε οργανισμός στη μόλυνση.

Εξάλλου η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει πειραματικά μια εξέταση άμεσης διάγνωσης του ιού Έμπολα στη Γουινέα, και συγκεκριμένα ένα τεστ που θα δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά, σύμφωνα με τον Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί συντονιστή της Γαλλίας για την καταπολέμηση της επιδημίας.

«Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα της έλλειψης αποτελεσμάτων επί έξι ώρες», όπως συμβαίνει με τις συνηθισμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By