Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Οι τραπεζίτες τα βλέπουν όλα ροζ για την ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη εντός του 2014 «βλέπει» ο Γιώργος Προβόπουλος, σταθερή η πορεία της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε η Alpha Bank.

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ίσως και πριν το 2014 , εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Blomberg, ο Γιώργος Προβόπουλος. Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να μη χρειαστεί τελικά να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος OMT, με στόχο να κατευνάσει τους φόβους των αγορών για διάλυση του ευρώ.

«Με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποια σταθεροποίηση, μια εξομάλυνση, ίσως να μην  χρησιμοποιηθεί ποτέ το πρόγραμμα», δήλωσε ο  διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, τα στοιχεία που ανακοινώνονται επιβεβαιώνουν την πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για τις οικονομικές εξελίξεις. Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι «τα μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα του παρελθόντος – που μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία μας – μετατρέπονται πλέον σε εξυγιαντικά πλεονάσματα και στηρίγματα για έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη της οικονομίας».

Ενθαρρυντικά και τα στοιχεία για τις παραγγελίες και τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία που επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί με κύριο στήριγμα τις εξαγωγές, αλλά και με τάσεις σταθεροποίησης και της εγχώριας ζήτησης σε πολλούς κλάδους. Ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται πολύ καλύτερα του αναμενόμενου στο πρώτο τρίμηνο του 2013, παρά τη συνεχιζόμενη μη ικανοποιητική πορεία των εσόδων, σημειώνει η έκθεση.

Την ίδια ώρα σταθερές παρέμειναν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο, παρά τις ανησυχίες για τυχόν εκροές που πυροδότησε η κρίση στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν οριακά στα 164,08 δις. ευρώ στα τέλη Μαρτίου από 164,02 δις. ευρώ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου. Ενώ εμφανίζονται αυξημένες κατά 17,5 δις. ευρώ περίπου από το χαμηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βυθιστεί στα μέσα Ιουνίου.  Παράλληλα και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δείχνουν αύξηση 1% των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα στα 172,8 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By