Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Οι φιλορώσοι αντάρτες απέσυραν το πυροβολικό τους στην ανατολική Ουκρανία

Την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου εννέα σημείων για τον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία προβλέπει κείμενο που υπογράφτηκε το Σάββατο στο Μινσκ

ap_ukraine_russia_kb_140501_16x9_608

Το πυροβολικό τους στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν πως άρχισαν να αποσύρουν οι φιλορώσοι αντάρτες, από τα σημεία όπου ο ουκρανικός στρατός έπραξε το ίδιο, σύμφωνα με όσα είχαν τεθεί υπό διαπραγμάτευση κατά τις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

«Αποσύραμε το πυροβολικό μας από τις περιοχές όπου οι δυνάμεις του τακτικού ουκρανικού στρατού έπραξαν το ίδιο. Στα σημεία όπου το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού δεν έχει αποσυρθεί, δεν έχουμε αποσύρει το δικό μας», δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

«Όλα αυτά αφορούν τα κανόνια πυροβολικού διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών», διευκρίνισε.

Το Σάββατο υπογράφτηκε στο Μινσκ κείμενο που προβλέπει την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου εννέα σημείων για τον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και του τακτικού ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου και η απόσυρση των όπλων βαρέος πυροβολικού από τα δύο στρατόπεδα, παγώνοντας θεωρητικά τη σύγκρουση στις παρούσες θέσεις των εμπόλεμων πλευρών.

Ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη ανακοινώσει ότι άρχισε να εφαρμόζει διατάξεις του ειρηνευτικού σχεδίου το οποίο, εκτός από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, προβλέπει κατάπαυση του πυρός έως ότου η εκεχειρία εφαρμοσθεί σε όλες τις περιοχές, καθώς και απαγόρευση των πτήσεων στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By