Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Τρόικα

Ο στόχος των απολύσεων για το 2014 θα υλοποιηθεί, ωστόσο δεν θα υπάρξει ποσοτικός στόχος για το 2015

xristofilopoulou-mitsotakis

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου με τους επικεφαλής της Τρόικας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν «καυτά» θέματα όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, το νέο σύστημα αξιολόγησης, το ενιαίο μισθολόγιο αλλά και η διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επεσήμανε πως η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε έναντι των εκπροσώπων των δανειστών ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος για τις απολύσεις το 2014 (με βάση το Μνημόνιο, απομένουν ακόμη 6.500- 7.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους). Πάντως διαμήνυσε πως η τρόικα δεν επιμένει στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις, από το 2015, όπως είχε διαβεβαιώσει σε σχετικές δηλώσεις του και ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι, η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000- 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015 -2016. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε- κατά βάση- μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.

Στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει πρόοδος, λόγω της «λευκής απεργίας» στη διαδικασία από την ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου, η πλειονότητα των Γενικών Διευθυντών «κάνει την δουλειά της», ενώ το υπουργείο αναμένει και την απόφαση της Δικαιοσύνης, στην οποία έχει προσφύγει κατά της απεργίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδημοτική κινητικότητα, ένα άλλο θέμα-αγκάθι- για την κυβέρνηση τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέπεμψαν στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και τρόικας.

Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο αναμένει σχετική μελέτη, η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, αλλά και παθογένειες (π.χ. μεταξύ υπαλλήλων με ομοειδείς δραστηριότητες, ενώ εμφανίζονται απόφοιτοι δημοτικού να αμείβονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου).

Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγαλύτερη υποστηρικτική διάθεση από ό,τι το ΔΝΤ, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By