Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τα «κόκκινα» δάνεια

«Δεν είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία»

ypoik

Προχωρήσαμε σήμερα περισσότερο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά δεν είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα από την ολοκλήρωση της αποψινής σύσκεψης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι η συζήτηση ήταν καλή για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά ενδέχεται να αλλάξουν μερικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες για το σκέλος της ρύθμισης που θα αφορά στους μεγαλοοφειλέτες. Η συζήτηση που έγινε ήταν για να βγουν οι 1.000 μεγαλύτερες, δηλαδή οι επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα χρέη, από τη ρύθμιση, προκειμένου να μην καθυστερήσει ο νόμος.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολες καθώς πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ενώ για τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εύκολο να υπάρχουν «λύσεις πακέτο».

Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανόν τελικά να διευρυνθούν τα κριτήρια και να αυξηθεί ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζεται.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν ότι τα νομοθετήματα για τα κόκκινα δάνεια, τα επιχειρηματικά και αυτά των φυσικών προσώπων θα είναι δύο, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι η συζήτηση που έγινε σήμερα με τη τρόικα αφορά στο σύνολο των επιχειρούμενων ρυθμίσεων, τόσο για τα ληξιπρόθεσμα όσο και για τα κόκκινα δάνεια καθώς οι ρυθμίσεις «πρέπει να κουμπώνουν η μια με την άλλη» όπως υπογραμμίστηκε.

Οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και όπως επεσήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία της τρόικας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Πάντως οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι επιδιώκεται να κλείσει το γρηγορότερο δυνατόν το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μάλιστα δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι ρυθμίσεις που αφορούν στο εύρος των δόσεων και το κούρεμα προσαυξήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι «στη σημερινή συνάντηση μάθαμε τι σκέφτεται η τρόικα και συζητήθηκαν οι βασικές αρχές της συζήτησης».

By