Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Οριακή υποχώρηση της ανασφάλιστης εργασίας για το Δεκέμβριο

Σχεδόν 1 στους 5 συνεχίζει να εργάζεται με «μαύρα»

ergasias asfalisi
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Οριακά μειώθηκε το ποσοστό της ανασφάλιστης Εργασίας για τον περασμένο μήνα, πέφτοντας στο 18,95% από 20,57% που είχε διαμορφωθεί το Νοέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και τα οποία τα παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σκέλους του σχεδίου που αφορά στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου ελέγχθηκαν 6.515 επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, ποσοστό δηλαδή 2,28%. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, για την αδήλωτη εργασία αγγίζουν τα 9.225.987 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης» που εμφανίζει η ανασφάλιστη εργασίας, τονίζοντας ότι οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες – Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο – απόρροια τόσο της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου ‘ΑΡΤΕΜΙΣ όσο και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By