Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Ουκρανία: Απαγορεύονται οι κομμουνιστές, διορίζονται οι νεοναζί

Προς «ανοιχτή ναζιστική στροφή» στρέφεται η κυβέρνηση της χώρας

351478_Ukraine-Protest

Συνεχίζει να «μυρίζει μπαρούτι» στην Ουκρανία, με τις πρώτες αποφάσεις της νέας, μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης να κλείνουν το μάτι στις ομάδες των ακροδεξιών και των νεοναζιστικών ομάδων που δρουν στην πρωτεύουσα, Κίεβο, και έχουν αναλάβει να ελέγχουν όποιον επιθυμούν στους δρόμους της πόλης.

Οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι οι εν λόγω κινήσεις μόνο «πυροσβεστικά» δε λειτουργούν για απόσβεση της ένταση στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι περισσότεροι από τους νόμους και τα σχέδια νόμων που έχουν συζητηθεί και προταθεί βάζουν στο στόχαστρο την κομμουνιστική ιδεολογία, τις μειονότητες και αποποινικοποιούν τη ναζιστική προπαγάνδα.

Παράλληλα οι προτάσεις της Βουλής προς τα υπουργεία προβλέπουν την τοποθέτηση στελεχών ακροδεξιών ομάδων όπως ο Δεξιός Τομέας και το «Svoboda».

Ανάμεσα στα σχέδια νόμων που κατατέθηκαν είναι και αυτό προς το υπουργείο Δικαιοσύνης από το οποίο ζητείται να προχωρήσει στην απαγόρευση της δραστηριότητας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας

Ακόμα προωθείται η κατάργηση του δικαιώματος των μειονοτήτων, όπως οι Ρώσοι, οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Ούγγροι και οι Έλληνες, να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους όπως προέβλεπε νόμος του Γιανουκόβιτς για ορισμένες πολυπληθείς μειονότητες.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα:

  • Σχέδιο ψηφίσματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβιετικής κατοχής
  • Κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε τη ναζιστική προπαγάνδα
  • Διορισμό ως υπουργού Εσωτερικών του ακροδεξιού Αβάκοφ και διορισμό των μελών της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας» στο Υπουργείο
  • Σχέδιο απόφασης για το «Πάνθεον των εθνικών ηρώων»
  • Σχέδιο διατάγματος για την εισαγωγή δημοσιονομικών περιορισμών
  • Σχέδιο ψηφίσματος για απόδοση τιμών στους συμμετέχοντες στις ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων
  • Σχέδιο απόφασης για το διορισμό του μέλους του κόμματος «Svoboda» στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.
  • Σχέδιο Νόμου για τα καθήκοντα του Προέδρου της Ουκρανίας.
  • Σχέδιο απόφασης για τον διορισμό μέλους του (φιλογερμανικού) κόμματος «UDAR» ως επόπτη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας
  • Σχέδιο απόφασης της απόλυσης από την υπηρεσία των στρατιωτών και αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας. (Στη θέση τους προσλαμβάνονται μέλη των ακροδεξιών ομάδων).
(Visited 1 times, 1 visits today)
By