Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Ουκρανία: Αποκαθήλωσαν το μεγαλύτερο άγαλμα του Λένιν

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά της χώρας

oukrania_lenin_2

Έπειτα από πολύωρες προσπάθειες Ουκρανοί εθνικιστές που διαδήλωναν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, κατάφεραν να ρίξουν το μεγαλύτερο άγαλμα του Λένιν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπλοκή όπως λένε της Ρωσίας στα εσωτερικά της χώρας.

Έπειτα από δύο ώρες οι εργάτες που είχαν αναρριχηθεί στο άγαλμα έκοψαν με αλυσοπρίονο τα πόδια του του Λένιν και το μνημείο, ύψους 8,50 μέτρων, έπεσε από το βάθρο με το συγκεντρωμένο πλήθος, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και υπερεθνικιστές που ανήκαν σε σύλλογο τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου, να επευφημεί από ενθουσιασμό.

Μετά την αποπομπή τον περασμένο Φεβρουάριο του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η τύχη του αγάλματος είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαφωνιών σε αυτήν την πόλη των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία, όμως η πλειονότητα των κατοίκων πρόσκειται στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αν και κυριαρχούν οι Ρωσόφωνοι.

oukrania_lenin

Oι τοπικές αρχές, που υποστήριζαν ότι φοβούνταν ότι πέφτοντας το άγαλμα θα διαπερνούσε το οδόστρωμα και θα προκαλούσε ζημίες στις σήραγγες του μετρό, είχαν υποσχεθεί να το αποκαθηλώσουν τηρώντας τους κανόνες για την διατήρηση έργων τέχνης, αλλά οι διαδηλωτές προτίμησαν να το κάνουν οι ίδιοι, χωρίς να περιμένουν.
Μία επίσημη έρευνα για βανδαλισμό ξεκίνησε και αμέσως ο φάκελος έκλεισε από το υπουργείο Εσωτερικών που ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

«Ο Λένιν; Ας πέσει. Αφού κανείς δεν τραυματίστηκε. Από τη στιγμή που αυτό το απομεινάρι του κομμουνιστικού ειδώλου δεν αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων» έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στο Facebook.

By