Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Ουκρανία: Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο ανέλαβε «πρόεδρος» του Ντονέτσκ

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών

ImageHandler.ashx

Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος εξελέγη «πρόεδρός» της στις εκλογές της Κυριακής που κατήγγειλαν το Κίεβο και η Δύση, ανέλαβε τα καθήκοντά του.

«Ορκίζομαι να υπηρετώ τον λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», τόνισε ο κ. Ζαχαρτσένκο, μηχανικός 38 ετών, που ως τώρα ήταν «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ, σε τελετή η οποία έγινε στο κτήριο του θεάτρου της πόλης.

Παρόμοια τελετή πρόκειται να γίνει το απόγευμα στο Λουχάνσκ, άλλο προπύργιο των ανταρτών, όπου ο 50χρονος Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, νοσταλγός του σοβιετικού παρελθόντος, συγκέντρωσε περισσότερο από το 63% των ψήφων.

Έξι μήνες αφότου ξέσπασε η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, οι αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ εξέλεξαν τους «προέδρους» και τα «κοινοβούλιά» τους.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Δυτικών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «σέβεται» την επιλογή των πολιτών των δύο περιοχών και κάλεσε το Κίεβο «να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εκλεγμένοι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν πλέον την αναγκαία νομιμοποίηση για να διαπραγματευθούν με τις αρχές στο Κίεβο.

Η Ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί την «παράνομη» εκλογική διαδικασία «χονδροειδή παραβίαση» του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος απειλεί να βάλει τέλος την εκεχειρία και έχει συγκαλέσει για το απόγευμα (17:00 ώρα Ελλάδος) το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της κυβέρνησής του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By