Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Ουκρανία: Στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής καταστροφής το Λουχάνσκ

Η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί, τα τηλέφωνα και το ίντερνετ δεν λειτουργούν, ενώ τα αποθέματα σε καύσιμα έχουν εξαντληθεί ακόμη και για τις υπηρεσίες διάσωσης

ukraine louxansk 1

Χωρίς νερό, ηλεκτρικό και με ελάχιστα τρόφιμα ζουν οι κάτοικοι του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Η πόλη θεωρείται προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών και οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής.

Η περιφερειακή αυτή πρωτεύουσα κοντά στα ρωσικά σύνορα, ο πληθυσμός της οποίας ξεπερνούσε τους 500.000 κατοίκους πριν την εξέγερση των αυτονομιστών, συνταράσσεται εδώ και εβδομάδες από σχεδόν μόνιμες συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών ανταρτών.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Λουχάνσκ είναι ένας πραγματικός πόλεμος που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ειρηνικούς κατοίκους», ανέφερε η δημαρχία της πόλης σε ανακοίνωσή της. «Έπειτα από πολλούς μήνες μαχών, εξαιτίας του αποκλεισμού και των αδιάλειπτων πυρών, η πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη δημαρχία, έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα και το ίντερνετ. Τα αποθέματα σε καύσιμα έχουν εξαντληθεί ακόμη και για τις υπηρεσίες διάσωσης. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει και οι παραδόσεις τροφίμων και πόσιμου νερού έχουν διακοπεί. Λειτουργούν μόνο οι φούρνοι και τα κρεοπωλεία. Εδώ και έναν μήνα δεν καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών είναι άδεια.

Το Λουχάνσκ, που βρίσκεται στην βιομηχανική και μεταλλευτική περιοχή του Ντονμπάς, είναι ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών. Όπως και στο Ντονέτσκ οι αντάρτες έχουν ανακηρύξει και εκεί μια Λαϊκή Δημοκρατία. Στην πόλη μαίνονται βίαιες μάχες εδώ και τρεις μήνες, μετά την έναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης του ουκρανικού στρατού, κυρίως για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Κάθε ημέρα οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για αμάχους θύματα των συγκρούσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By