Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Ο Βενιζέλος έκανε απολογισμό για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ

Σύντομο αλλά πολιτικά πυκνό το διάστημα της Προεδρίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών 

venizelos800-532_080314

«Ταμείο» για τις πολιτικές που ακολούθησε  η ΕΕ υπό την Προεδρία της Ελλάδας για τους πρώτους 6 μήνες του 2014 έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοψίζοντας το έργο της Ελληνικής Προεδρίας προς τους ευρωβουλευτές.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι το εξάμηνο της Ελληνικής προεδρίας ήταν «κοινοβουλευτικά σύντομο, αλλά πολιτικά πυκνό», καθώς περιλαμβάνει τη διάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευρωεκλογές, κατ” αντανάκλαση των οποίων θα διαμορφωθεί η νέα θεσμική ισορροπία της ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Προεδρία προσπάθησε να συμβάλει στη «νέα ευρωπαϊκή αφήγηση» και τόνισε ότι χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (που συννομοθετεί σε μεγάλο εύρος πολιτικών) και στον «τρίλογο» έκλεισαν πολλές νομοθετικές εκκρεμότητες – όπως η ολοκλήρωση του Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών, που είναι «ένα μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

Αναφερόμενος στα θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «ολοκληρώθηκε το νομοθετικό έργο σχετικά με το Πολυετές Νομοθετικό Πλαίσιο» και επίσης συστάθηκε η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τους ιδίους πόρους από τον Μάριο Μόντι.

Στη λίστα του έργου της Ελληνικής Προεδρίας καταγράφεται επίσης ο επαναπροσδιορισμός της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ενώ υιοθετήθηκε Κανονισμός που ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές.

Ο κ.Βενιζέλος υπενθύμισε ακόμη ότι καταργήθηκε η βίζα για την είσοδο στην ΕΕ των Μολδαβών και ότι θεσπίστηκαν διαδικασίες που διευκολύνουν την εποχική απασχόληση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By