Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ο Γιάννης Στουρνάρας 17ος διοικητής στην ιστορία της ΤτΕ

Στην ιστορία της η ΤτΕ γνώρισε 16 Διοικητές, σε τρεις εκ των οποίων έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητή, και 27 Υποδιοικητές

stournaras

Με την ολοκλήρωση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και την ανάληψη καθηκόντων από τον Γιάννη Στουρνάρα, ξεκινάει μια ακόμη περίοδος στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κεντρική εκδοτική τράπεζα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1927, βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου, λίγα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, και άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928.

Στην ιστορία της η ΤτΕ γνώρισε 16 Διοικητές, σε τρεις εκ των οποίων έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητή, και 27 Υποδιοικητές.

Από τους μέχρι σήμερα διοικητές της ΤτΕ, τέσσερεις ανέλαβαν και πρωθυπουργοί της χώρας μας, σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους. Ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Ξενοφών Ζολώτας και πρόσφατα ο Λουκάς Παπαδήμος.

Μακροβιότερος διοικητής της ΤτΕ υπήρξε ο Ξενοφών Ζολώτας με 12,5 συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, από τον Φεβρουάριο του 1955 μέχρι τον Αύγουστο του 1967. Συνολικά θήτευσε στην θέση του διοικητή 20 χρόνια, καθώς ανέλαβε ξανά τα ηνία της τράπεζας άλλες δύο φορές.

Ακολουθεί ο Γεώργιος Μαντζαβίνος με 9 χρόνια συνεχόμενη θητεία, από τον Φεβρουάριο του 1946 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1955 και ο Δημήτρης Χαλικιάς με 8 χρόνια, από το Φεβρουάριο του 1984 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1992. Μετά ακολουθεί ο Λουκάς Παπαδήμος με 7 χρόνια και οκτώ μήνες από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Ιούνιο του 2002.

Τον τίτλο του επίτιμου διοικητή της ΤτΕ έλαβαν τέσσερις διοικητές της, ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Νικόλαος Γκαργκάνας.

By