Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ο Σταϊνμάγερ θέλει μια «δεύτερη Γενεύη» για την Ουκρανία

«Πρέπει να κινηθούμε προς μια πολιτική επίλυση της κρίσης» σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας

stainmagerA

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε την Κυριακή να διεξαχθεί μια δεύτερη διεθνής σύνοδος στη Γενεύη με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Σταϊνμάγερ απηύθυνε την έκκληση σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και με εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις πολλές συζητήσεις που είχα τις τελευταίες δύο ώρες, κατέβαλα μια προσπάθεια να γίνει μια δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη βάση της πρώτης», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του η οποία αναμένεται να μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο στόχος μιας τέτοιας συνόδου θα είναι να «υπάρξει επιτέλους μια σαφής συμφωνία για το πώς μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτή τη σύγκρουση και σταδιακά να κινηθούμε προς μια πολιτική διευθέτηση.

»Ο,τιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο, διότι θα σήμαινε μόνον ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την 17η Απριλίου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ε.Ε. είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία στη Γενεύη η οποία περιέγραφε τα βήματα που οφείλεται να γίνουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση, περιλαμβανομένου του αφοπλισμού των πολιτοφυλακών και της έναρξης ενός εθνικού διαλόγου με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Ο ΟΑΣΕ εντέλλεται να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση της συμφωνίας.

Νωρίτερα ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες» θα γίνουν νέες προσπάθειες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προκειμένου η ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει έναν «διάλογο» με τους φιλορώσους αποσχιστές.

By