Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Πάπας Φραγκίσκος: «Η ανισότητα βάζει σε κίνδυνο την Δημοκρατία»

Το κοινωνικό κράτος δικαίου δεν μπορεί να αποδυναμωθεί, ούτε το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία

papas fragkiskos_10

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκρινε ότι «η αύξηση των διαφορών και της ανισότητας θέτει σε κίνδυνο την συμμετοχική και περιεκτική δημοκρατία», μιλώντας στο ανώτατο συμβούλιο «δικαιοσύνης και ειρήνης» του Βατικανού. «Η συμμετοχική και περιεκτική Δημοκρατία προϋποθέτει πάντα μια οικονομία και μια αγορά οι οποίες να είναι δίκαιες και να μην απομονώνουν τους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο Πάπας.

Ο Ποντίφικας τόνισε ακόμη ότι «ενώπιον μιας ολοένα και αυξανόμενης καταναλωτικής ιδεολογίας, η οποία δεν δείχνει να υιοθετεί υπεύθυνη στάση έναντι των πόλεων και της πλάσης», πρέπει να δημιουργηθούν «μηχανισμοί προστασίας των δικαιωμάτων της εργασίας , όπως και του περιβάλλοντος».

Ο πάπας αναφέρθηκε, επιπλέον, στην «εκμετάλλευση η οποία βασίζεται στην έλλειψη ομοιομορφίας του κόστους εργασίας στις διάφορες περιοχές του πλανήτη», από την στιγμή που «δισεκατομμύρια άτομα ζουν με λιγότερο από δυο δολάρια την ημέρα».

«Το κοινωνικό κράτος δικαίου δεν μπορεί να αποδυναμωθεί, ούτε το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία. Κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαρτημένη μεταβλητή, σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές αγορές. Είναι βασικό αγαθό για την αξιοπρέπεια, την δημιουργία μιας οικογένειας, όπως και για την οικοδόμηση του καλού εντός του κοινωνικού συνόλου και, βεβαίως, για την ειρήνη», σημείωσε επίσης ο Αργεντίνος Ποντίφικας.

By