Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο νέου σεισμού

«Ζούμε σε μία χώρα όπου γίνονται 30 σεισμοί κάθε χρόνο και μ” αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε»

seismos2

«Όπως, όταν βρέχει, είναι φυσικό να κρατάμε ομπρέλα, έτσι και σε περίπτωση σεισμού στην Ελλάδα που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα, πρέπει να έχουμε κατά νου να διαθέτουμε «ομπρέλα» προστασίας για τα σπίτια μας, να ελέγχουμε, δηλαδή, την αντισεισμική τους θωράκιση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, με αφορμή την ανησυχία του κόσμου για τις νέες σεισμικές δονήσεις, που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τους Άκη Τσελέντη και Γιώργο Δρακάτο.

«Σε κάθε σεισμική δόνηση, ιδιαίτερα αν είναι κοντά σε αστικά κέντρα, δημιουργείται στον κόσμο η ψευδαίσθηση ότι γίνεται κάτι καινούργιο, ενεργοποιείται ένα ρήγμα και θα ακολουθήσουν σεισμοί. Ζούμε, όμως, σε μία χώρα, όπου γίνονται 30 σεισμοί, πάνω από 5 Ρίχτερ, κάθε χρόνο, και μ” αυτό το γεγονός πρέπει να μάθουμε να ζούμε», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπαζάχος.

«Οι πολίτες», συνέχισε ο καθηγητής, «θα πρέπει να προβληματίζονται, αν το σπίτι τους έχει επαρκή αντισεισμική προστασία, αν τα βαριά αντικείμενα είναι γερά στερεωμένα και γενικότερα, αν είναι προετοιμασμένοι για έναν σεισμό».

Αναφερόμενος στους δίδυμους σεισμούς που εκδηλώθηκαν, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο κι επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία.

«Το πιο πιθανόν είναι να «σβήσει» η ακολουθία, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», εκτίμησε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By