Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

ΠΑΣΟΚ: Χρειάζονται απόλυτα και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία

« Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία απευθύνεται η πιο ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, οι ψυχικά πάσχοντες, που ραγδαία αυξάνονται λόγω οικονομικής κρίσης» αναφέρει η Χ.Τρικούπη

pasok622_201113Ανακοίνωση για την Ψυχική Υγεία εξέδωσε ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων. «Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία απευθύνεται η πιο ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, οι ψυχικά πάσχοντες, που ραγδαία αυξάνονται λόγω οικονομικής κρίσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας κάθε άλλο παρά δημιουργούν βεβαιότητα για την υλοποίηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Αντίθετα οδηγούν σε ανασφάλεια τους εργαζόμενους στο χώρο, μιας και ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε ο σχετικός διάλογος».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους τομείς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, στις εισαγωγές για νοσηλεία, στην επανένταξη στη κοινωνία και την απoασυλοποίηση των χρόνιων Ασθενών.

Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία απευθύνεται η πιο ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, οι ψυχικά πάσχοντες, που ραγδαία αυξάνονται λόγω οικονομικής κρίσης.

Το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας στηρίζεται κατά 80% στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στο υπόλοιπο 20% από τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων. Απαιτείται να δημιουργηθούν νέοι Ψυχιατρικοί Τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία.
Σήμερα όμως επιχειρείται η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς να δημιουργούνται αντίστοιχες υπηρεσίες στα Γενικά Νοσοκομεία.

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας κάθε άλλο παρά δημιουργούν βεβαιότητα για την υλοποίηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Αντίθετα οδηγούν σε ανασφάλεια τους εργαζόμενους στο χώρο, μιας και ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε ο σχετικός διάλογος.

Το ΠΑΣΟΚ σέβεται ιδιαίτερα την προσφορά των μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην αποασυλοποίηση χρόνια ασθενών.

Όμως αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται απόλυτα και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, φυσικά με την απαραίτητη μετεξέλιξη και μετασχηματισμό τους.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τις Διοικήσεις και το Προσωπικό στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία- καθώς και με τους φορείς των συγγενών ψυχικά πασχόντων ασθενών- ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να διασφαλισθεί η σωστή παροχή υπηρεσιών και η προοπτική επανένταξης στην κοινωνία για τους ψυχικά πάσχοντες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By