Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Πιέσεις Πούτιν στους αντάρτες για τις έρευνες για το μαλαισιανό αεροσκάφος

«Εμείς φυσικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά αυτό δεν φτάνει» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος

putin

Ο Πούτιν λέει πως θα ασκήσει πίεση στους αντάρτες για να βοηθήσουν στην έρευνα για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου, απορρίπτει τη δυτική ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας για τη συντριβή του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου, αλλά πρόσθεσε πως η Δύση πρέπει να ασκήσει πίεση στο Κίεβο ώστε το τελευταίο να τερματίσει τις εχθροπραξίες.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις δυτικές δυνάμεις να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και δήλωσε πως χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας του εξαιτίας κινήσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και για να προστατευθεί η οικονομία από «εξωτερικές απειλές».

«Καλούμεθα να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας επί των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Εμείς φυσικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά αυτό δεν φτάνει», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με συμμετοχή αξιωματούχων της άμυνας και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια επίθεση τεθωρακισμένων των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον του Ντονέτσκ, της μεγάλης πόλης της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς όπου έχουν οχυρωθεί οι αντάρτες. «Πρέπει τελικά να καλέσουμε τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν τους στοιχειώδεις κανόνες της αξιοπρέπειας και να εφαρμόσουν μια κατάπαυση του πυρός έστω και μόνο για όσο χρόνο θα χρειαστεί η έρευνα», δήλωσε.

Τα σχόλια του Πούτιν είναι η πρώτη λεπτομερής δημόσια απάντησή του στις δυτικές επικρίσεις για το ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

Διαβάζοντας από σημειώσεις και καθισμένος στην κεφαλή ενός μακρόστενου τραπεζιού με τους αξιωματούχους καθισμένους στην κάθε πλευρά του, ο Πούτιν μίλησε πολύ πιο έντονα απ” ό,τι κατά τις σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις που είχε κάνει τη Δευτέρα για την κατάρριψη του αεροπλάνου, όταν είχε φανεί λιγότερο σίγουρος απ” ό,τι συνήθως.

Ο Πούτιν επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας υποκινήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως, παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία τους οποίους περιέγραψε ως τμήμα μιας λαϊκής εξέγερσης εναντίον ενός παράνομου πραξικοπήματος.

«Στη Ρωσία τίθεται ένα σχεδόν τελεσίγραφο: “Αφήστε μας να καταστρέψουμε αυτό το τμήμα του πληθυσμού που συνδέεται εθνοτικά και ιστορικά με τη Ρωσία και δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον σας'», δήλωσε ο Πούτιν. «Αυτό είναι μια περίεργη και απαράδεκτη λογική».

Ωστόσο δεν απάντησε άμεσα στο ερώτημα αν η Ρωσία εξοπλίζει τους αντάρτες- έχει αρνηθεί τέτοιες κατηγορίες στο παρελθόν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By