Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Καμία κατάργηση ψυχιατρικών δομών

Προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις

nosokomeio

«Καμία κατάργηση» ψυχιατρικών δομών ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, που προειδοποιεί για δυναμικές κινητοποιήσεις σε οποιαδήποτε απόπειρα συρρίκνωσης των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Αφορμή, η προώθηση από το υπουργείο Υγείας της υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία σε ένα χρόνο από σήμερα το Δαφνί δεν θα υφίσταται πλέον ως ψυχιατρείο. Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι σήμερα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στηρίζουν το σύστημα δημόσιας ψυχικής υγείας της χώρας κατά 80% και το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων. «Η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών οξέων περιστατικών στα ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία είναι 140%. Απαιτείται άμεσα η λειτουργία τουλάχιστον εννέα νέων ψυχιατρικών τομέων σε γενικά νοσοκομεία του Κέντρου χωρίς καμία κατάργηση», τονίζει η Ομοσπονδία.

Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Υγείας μεταφορά των υφιστάμενων ψυχιατρικών κλινικών του Δαφνίου και των άλλων ψυχιατρικών νοσοκομείων σε γενικά νοσοκομεία, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι χώροι που εξετάζονται είναι ακατάλληλοι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθενται από το ίδιο το υπουργείο Υγείας. Και προσθέτει ότι ακόμα και σήμερα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια για την επισκευή των χώρων.

Η Ομοσπονδία καλεί το υπουργείο Υγείας να κάνει απολογισμό για την αποασυλοποίηση των χρόνιων ασθενών που, όπως επισημαίνει, «ακόμα και τώρα μεγάλος αριθμός νοσηλεύεται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και άλλοι πολλοί χρόνιοι προσέρχονται ως νέες εισαγωγές στα ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία μετά το “κάζο” της αδιαφάνειας των ΜΚΟ». Και τονίζει «οι μισοί ασθενείς που εισάγονται είναι νεοχρόνιοι ασθενείς».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By