Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Ποιοι παίρνουν τα 4,2 δισ. του νέου ΕΣΠΑ

Εννέα επιχειρηματικοί κλάδοι αναμένεται να μοιραστούν τα 4,2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

epixeiriseis_social610

Εννέα επιχειρηματικοί κλάδοι αναμένεται να μοιραστούν τα 4,2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με το υπουργείο Ανάπτυξης να υπολογίζει πως οι χρηματοδοτούμενες δράσεις θα είναι έτοιμες να προκηρυχθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το «Έθνος», η διοχέτευση των χρημάτων θα πάει προς κλάδους όπως: ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η υγεία-φαρμακευτική βιομηχανία, η ενέργεια, τα υλικά, οι κατασκευές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες (κλωστοϋφαντουργία, έτοιμο ένδυμα, χειροτεχνία αλλά και εκδόσεις βιβλίων, κινηματογράφος κτλ).

Οι κλάδοι αυτοί σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, οπυ ΚΕΠΕ και της McKinsey Company, μπορούν να δώσουν μέχρι το 2021 550.000 θέσεις εργασίας και περίπου 49 δισ. ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Οι κυριότερες δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν είναι:

  • Τουρισμός: Ενίσχυση επιχειρήσεων για συνεδριακό, ιαματικό, πολιτιστικό, θαλάσσιο τουρισμό και τουρισμό πόλης
  • Αγροδιατροφή: Χρηματοδότηση δαπανών για εξαγωγές τυποποιημένων προϊόντων
  • Εφοδιαστική αλυσίδα: Επιδοτήσεις για τη βελτίωση σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών
  • Περιβάλλον: Η διαχείριση αποβλήτων, η πιστοποίηση και η οργάνωση επιχειρηματικών πάρκων είναι οι κύριοι στόχοι των δράσεων
  • Υγεία- Φαρμακευτική βιομηχανία: Θα διατεθούν κοινοτικά κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων καθώς και για τον ιατρικό τουρισμό.
  • Ενέργεια: Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η στήριξη των ΑΠΕ περιλαμβάνονται στο εν λόγω πρόγραμμα
  • Υλικά-κατασκευές: Ενισχύονται επιχειρήσεις για την παραγωγή οικολογικών χρωμάτων, την ανακύκλωση ελαστικών και πλαστικών, ώστε να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.
  • Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: οι επιδοτήσεις θα κατευθυνθούν ώστε οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν αλλά και να αξιοποιήσεων καλύτερα ψηφιακές υπηρεσίες
  • Δημιουργικές- πολιτιστικές βιομηχανίες: η διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίες, η εξωστρέφεια των προϊόντων και η βελτίωση της ποιότητας είναι οι κυριότερες δαπάνες ενίσχυσης επιχειρήσεων.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By