Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Προειδοποιήσεις Κάμερον προς Μόσχα

Έτοιμη η Βρετανία να στηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας

καμερον

Κανείς δεν επιθυμεί την επανάληψη ενός Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία, τόνισε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνοντας ωστόσο έτοιμος να στηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας εάν, όπως είπε, συνεχίσει με τις πράξεις της να συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σημαντική απειλή και για την υπόλοιπη Ευρώπη, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι πολύ αργά να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία απειλούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. «Δεν είναι ένα αποτέλεσμα που πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί και δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε», δήλωσε ο Κάμερον. «Σκοπεύω να το καταστήσω αυτό σαφές στον πρόεδρο Πούτιν στο Μπρισμπέιν αυτό το Σαββατοκύριακο», πρόσθεσε.

Τόσο ο Κάμερον όσο και ο Πούτιν αναμένεται να παραστούν στη συνάντηση των ηγετών της G20 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού έγιναν λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και τις εικασίες ότι η Μόσχα είχε αποστείλει στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις των ανταρτών.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι μια «στρατιωτική λύση» στην κρίση στην Ουκρανία δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Για τον λόγο αυτό δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις πιέσεις στη Ρωσία εάν η Μόσχα συνεχίσει τις ενέργειές της που συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Οι ενέργειες αυτές της Ρωσίας προβάλουν σοβαρούς κινδύνους και για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Είναι αναγκαίο να θυμόμαστε τις συνέπειες του να εθελοτυφλούμε όταν μεγάλες χώρες εκφοβίζουν μικρότερες», είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Κάμερον. Προειδοποίησε τέλος πως «αν η Ρωσία εμμείνει στην τρέχουσα πορεία της, τότε εμείς θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις πιέσεις και οι σχέσεις της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο θα αλλάξουν ριζικά στο μέλλον».

By