Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Προεκλογικό «δώρο» στον Σαμαρά από τους ευρωπαίους εταίρους

Μία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές εξετάζουν ο χώρες του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα

eu_summit700

Να ενισχύσει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά θα επιχειρήσει η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στον δρόμο προς την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, τονίζοντας με έμφαση την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει στο πεδίο της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, εξετάζεται να γίνει μια κίνηση – έκπληξη που θα ισοδυναμεί με πολιτική στήριξη προς τον έλληνα πρωθυπουργό: η διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα έχει συνεχείς επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, για να τονίσει το προφίλ του και να προβάλει την ακτινοβολία του στο εξωτερικό, ενώ αναμένεται στην Αθήνα και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που συζητείται να γίνει στην Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, περίπου το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, επί της ουσίας θα είναι μια ειδική γιορτή προεκλογικής στήριξης του κ. Σαμαρά από ευρωπαίους ηγέτες.

Σύνοδος του ΕΛΚ

Στην περίπτωση που τελικά γίνει στην Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής, την παραμονή θα υπάρξει και ειδική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή ηγετών των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων, μια ακόμα κίνηση που θα ενισχύσει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του πρωθυπουργού, ενώ θα επιχειρηθεί από την ΝΔ να αναδειχθεί το κατά το Μέγαρο Μαξίμου, αντιευρωπαϊκό προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

Λόγω της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ ο κ. Σαμαράς εκ των πραγμάτων θα εμφανιστεί, στην προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει για τις ευρωεκλογές, με κεντροδεξιούς ηγέτες στο πλευρό του.

Ειδικά η επικείμενη επίσκεψη της κ. Μέρκελ γίνεται με σαφή στόχο να ενισχύσει την ελληνική κυβέρνηση και να στηρίξει τον πρωθυπουργό.

Αυτές οι προεκλογικές επισκέψεις είναι συνηθισμένες για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο διοργανώνει συνέδρια ή ημερίδες με τη συμμετοχή ευρωπαίων ηγετών στις χώρες όπου μέλη τους δίνουν προεκλογική μάχη.

Όμως η εισήγηση να γίνει Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στην Ελλάδα αποκτά άλλη διάσταση και ενδέχεται να διαμορφώσει ένα επικοινωνιακό περιβάλλον που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εισήγηση, θα αναμένει δηλώσεις υποστήριξης για την πολιτική που ακολούθησε, ώστε να τονωθεί το προφίλ του, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών.

Στην Αθήνα ήταν να γίνει και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα αποφασισθεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με περισσότερες πιθανότητες να έχει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά παραχώρηση, ελήφθη απόφαση από τους κεντροδεξιούς ηγέτες να γίνει το συνέδριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο, το διήμερο 5-6 Μαρτίου, ενώ στην Αθήνα θα γίνει αμέσως μετά, η 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Πόλεων και των Περιφερειών στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα είναι παρόντες, εκτός από τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο και τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό, οι εξής:

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ο Βέρνερ Χόγιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Ραμόν Λουίς Βαρκάθελ, ενώ είναι άγνωστο εάν τελικά θα παραστεί ο ιταλός πρωθυπουργός.

By