Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Πυροσβεστική παρέμβαση με άρθρο του Νίκου Βούτση

Πυροσβεστική παρέμβαση με άρθρο του Νίκου Βούτση

fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Λίγες ώρες πριν την επίσημη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, με άρθρο του στο left.gr κάνει έναν απολογισμό της πολιτικής σύμπλευσης που ακολούθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επίμαχο θέμα. Το thepaper.gr έχει καιρό τώρα αποκαλύψει ότι η τροπολογία θα υπερψηφιστεί από την αξιωματική αντιπολίτευσης, ενώ όπως ανέφερε στέλεχος του κόμματος «τυχόν «παραφωνίες» θα αποτελέσουν πολύ μεγάλη έκπληξη».

Η παρέμβασή του αυτή έχει πολλούς αποδέκτες, τόσο εκτός όσο και εντός του κόμματος, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί η εικόνα μίας στιβαρής και στέρεας αξιωματικής αντιπολίτευσης και να συνεχιστεί η προσπάθεια ομογενοποίησης του κόμματος που ξεκίνησε από το καλοκαιρινό συνέδριο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ρητά στις «απαράδεκτες» όπως τις χαρακτηρίζει διατάξεις που περιείχε η επίμαχη τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, τις οποίες ο τελευταίος κατόπιν πιέσεων από την Κουμουνδούρου αναγκάστηκε να τροποποιήσει, φέρνοντας την τροπολογία πιο κοντά σε αυτήν που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το ζήτημα της αυξημένης πλειοψηφίας που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαιτείται για την αναστολή της χρηματοδότησης, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς ωστόσο να αποτελεί προαπαιτούμενο, αφού έχουν ήδη σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στην τροπολογία.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στη στάση και τις ευθύνες που φέρει η σημερινή κυβέρνηση για τη γιγάντωση της Χρυσής Αυγής, η οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από «αρχάγγελοι της συγκάλυψης» έγιναν ξαφνικά «αρχάγγελοι της κάθαρσης». Η αναφορά αυτή γίνεται κυρίως για να κατευνάσουν τα πνεύματα στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τις δύο τελευταίες ημέρες, τόσο στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, όσο και στο χθεσινό άρθρο στον ιστότοπο iskra.gr εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στην υπερψήφιση της τροπολογίας και τη σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική.

Διαβάστε το άρθρο του Νίκου Βούτση: 

«Η απόφασή μας για την υπερψήφιση της τροπολογίας σχετικά με την αναστολή της χρηματοδότησης της ΧΑ είναι απολύτως συμβατή και υλοποιεί, ως προς αυτό το επιμέρους θέμα από το πλήθος των ζητημάτων που έχουν ανακύψει μετά την πρωτόγνωρη κατάσταση που συνιστά η παραπομπή και εξάρθρωση ενός νομίμου κατά τα άλλα κόμματος στη Βουλή ως εγκληματική οργάνωση, τη γενική άποψη και εκτίμησή μας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί νίκη του αντιφασιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπάρξει, πάντοτε στα πλαίσια της εφαρμογής του υπάρχοντος δικαιακού μας συστήματος, η μεγαλύτερη δυνατή αποκάλυψη και εκκαθάριση των θυλάκων μέσα στην αστυνομία, το στρατό, τις υπηρεσίες και στην ίδια τη δικαιοσύνη που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται και συγκάλυψαν τη δράση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα να αποκαλύψουμε πολιτικά τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, τις πολιτικές συλλογικές και προσωπικές ευθύνες όσων θέλουν σήμερα να εμφανίζονται ως «αρχάγγελοι της κάθαρσης», ενώ επί ενάμιση χρόνο τουλάχιστον υπήρξαν «αρχάγγελοι της συγκάλυψης».

Ιδιαίτερα για το ζήτημα της χρηματοδότησης, η τροπολογία την οποία κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία εμπεριείχε απολύτως απαράδεκτες ρυθμίσεις που διαμόρφωναν μία άκρως επικίνδυνη νομολογία για πιθανή διαχείρισή της στο διηνεκές από ακροδεξιάς αντίληψης κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Είναι γνωστό ότι σε αυτήν την τροπολογία υπήρχαν άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αναφέρονταν στην εσχάτη προδοσία και την επιβουλή του δημοκρατικού πολιτεύματος, την κατασκοπεία, όπως επίσης ετίθετο ως ελάχιστο όριο για τη διακοπή χρηματοδότησης ενός κόμματος το 1/10 των βουλευτών του κόμματος με απλή δίωξη για κακουργηματικές πράξεις. Ακόμη, το κυριότερο, το σύνολο των ρυθμίσεων προβλεπόταν να τίθενται εν ισχύει με κοινή απόφαση, εκτός Βουλής, των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Μετά από μια συστηματική διαπραγμάτευση με την κυβερνητική πλευρά και σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα έγινε δυνατόν να παραμείνουν μόνο τα άρθρα του ΠΚ 187, 187Α (κατά παραχώρηση δική μας με έκφραση της δεδομένης διαφωνίας μας από τότε που ψηφίστηκαν για το περιεχόμενό τους), να απαιτείται ως ελάχιστος αριθμός βουλευτών το 1/5 της κοινοβουλευτικής ομάδας και μόνο μετά την άσκηση δίωξης και την προφυλάκισή τους, να ορίζεται ότι τα κακουργήματα πρέπει να έχουν απόλυτη σχέση με την άσκησή τους στα πλαίσια των κομματικών καθηκόντων, να έχει η Βουλή την απόλυτη ευθύνη και να δίνει τη σχετική εντολή με πλειοψηφία 151 και ονομαστική ψηφοφορία.

Με την υποβολή της δικιάς μας τροπολογίας που «φωτογράφιζε» την ΧΑ στην αιτιολογική έκθεση (γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μπει σε νομοθετική ρύθμιση), όπως επίσης έθετε το ζήτημα της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών και βέβαια την ισχύ μόνο του άρθρου 187 του ΠΚ, είχαμε δώσει έγκαιρα και δημόσια το δικό μας περίγραμμα για μια απολύτως σωστή, κατά τη γνώμη μας, ρύθμιση. Σε αυτά τα θέματα επιμένουμε και θα τα θέσουμε στις ομιλίες μας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, χωρίς όμως να θεωρούμε ότι είναι επιπλέον προϋποθέσεις με βάση τις οποίες δεν θα υπερψηφίσουμε την επιτευχθείσα συναίνεση στην τροπολογία που κατατίθεται από τον υπουργό Εσωτερικών.

Είναι σαφές ότι δεν υπερψηφίζουμε ούτε το 187Α του ΠΔ, ούτε το 187 του ΠΚ όταν συναινούμε σε μια τροπολογία και στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα την υλοποιήσει και που αναφέρεται στις ισχύουσες σήμερα διατάξεις του ΠΚ. Άλλωστε, ομόφωνα υπερψηφίσαμε και τις άρσεις ασυλιών των βουλευτών της ΧΑ ενώ το παραπεμπτικό βούλευμα των εισαγγελέων, με το οποίο ζητήθηκαν οι άρσεις των ασυλιών εμπεριείχε πλήθος άρθρων του ΠΚ, με τα οποία έχουμε μεγάλες ή μικρότερες διαφωνίες. Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει και με τις αναφορές μας και τις καταγγελίες μας προς την κυβερνητική πλειοψηφία για την αντισυνταγματικότητα των ενεργειών και των νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρνουν στη Βουλή, ενώ επίσης είναι γνωστό ότι δεν έχουμε υπερψηφίσει το σχετικό πλαίσιο ή και διαφωνούμε με πολύ συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος.

Εν τέλει η συνεπής τακτική μας, κατ” αρχήν σε επίπεδο ανάπτυξης τους αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και μέσα στη Βουλή θα διαμορφώνει πάντοτε τους πολιτικούς συσχετισμούς που καθιστούν ανενεργό ή «αξιοποιήσιμο» το ισχύον νομικό οπλοστάσιο. Αυτή η αρχή της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κινημάτων υπεράσπισης των δικαιωμάτων είναι βασική και μας προφύλασσε, πάντοτε όπως πρέπει να γίνει και τώρα, τόσο από την «σχετικοποίηση» των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων οποιουδήποτε (ακόμα και των χρυσαυγιτών), όσο και από νομικισμούς που καταλήγουν σε πολιτικό σεχταρισμό.»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By