Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Πόσο κοστίζουν τα φοιτητικά σπίτια

Οι τιμές, οι μύθοι και τα ‘’κυκλώματα’’

1Χωρίς σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων για τις φοιτητικές κατοικίες ανά την Ελλάδα με τους μεσίτες να τονίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει το «όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά». Για την ‘’πίτα’’ πάντως της αγοράς των νέων φοιτητών περιμένουν στην … ούρα όχι μόνο οι μεσίτες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών ειδών κ.τ.λ. προσφέροντας άπαντες κι εφέτος ελκυστικά φοιτητικά πακέτα.

Τα ενοίκια για τα σπίτια

Στις φοιτητικές πόλεις ανά την Ελλάδα οι τιμές για μία γκαρσονιέρα, ανάλογα φυσικά με την περιοχή, ξεκινούν από 120 ευρώ και μπορεί να φθάνουν έως και τα 350 ευρώ για ένα δυάρι στην ακριβότερη περιοχή της Αθήνας, το Κολωνάκι ή ακόμη και στη Θεσσαλονίκη.

Ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί εφέτος και οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη πτώση της αγοράς, είναι ότι πολλοί γονείς αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες κι εμφανίζονται με 5.000 και 7.000 ευρώ ζητώντας από τους μεσίτες να αγοράσουν γκαρσονιέρες για τα παιδιά τους, επηρεαζόμενοι και από τις αγγελίες του ‘’…5χίλιαρου ή 10χίλιαρου’’, που εμφανίζονται κατά κόρον την τελευταία διετία: «Αυτός ωστόσο είναι ένας …μύθος», αναφέρει ο κ. Θέμης Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Ε Real Estates. «Τέτοια σπίτια υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας -και όχι μόνο- η συντριπτική πλειονότητα όμως είναι υπόγεια ή ημιυπόγεια, χρειάζονται αρκετά λεφτά για παρεμβάσεις και οι περισσότεροι γονείς τελικά δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν αυτή την κατηγορία των σπιτιών για την αρχή της φοιτητικής ζωής των παιδιών τους- θέλουν κάτι καλύτερο».

Στις ‘’χρυσές’’ εποχές της εγχώριας κτηματαγοράς, την περίοδο κατά την οποία τα στεγαστικά δάνεια προσφέρονταν αφειδώς από τις τράπεζες, η αγορά ενός μικρού σπιτιού, ήταν σύνηθες φαινόμενο: Οι περισσότεροι γονείς πλήρωναν τη δόση του στεγαστικού, αντί του ενοικίου και στο τέλος τους …έμενε και το σπίτι – εποχές που προς το παρόν φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί λόγω, αφενός συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αφετέρου, υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Στην παρούσα φάση, αυτό που τονίζουν οι μεσίτες είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν το συντομότερο δυνατό προς την κατεύθυνση της μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας γιατί τα φαινόμενα αισχροκέρδειας κατά την περίοδο των εγγραφών επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, την ίδια στιγμή που κυκλώματα ανέργων και συνταξιούχων προσεγγίζουν τα φοιτητικά στέκια προς …άγραν ενοικιαστών. «Τα κυκλώματα αυτά βρίσκουν για πελάτες τους νέους φοιτητές και τους κατευθύνουν σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων με αμοιβή ένα από τα δυο ενοίκια τα οποία απαιτούνται για να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Φοιτητικά ‘’πακέτα’’ σε κινητή, έπιπλα και ηλεκτρικά

Την ‘’πίτα’’ της αγοράς των φοιτητών ορέγονται ουκ ολίγες μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες προσαρμόζουν τα προγράμματά τους αυτή την περίοδο στις φοιτητικές ανάγκες, βλ. Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, HoL, Κωτσόβολος, Media Markt, Ηλεκτρονική κ.τ.λ. και φυσικά οι εταιρείες οικιακού εξοπλισμού. Ενδεικτικά, μερίδιο από την αγορά φοιτητικής κατοικίας διεκδικεί ο όμιλος Φουρλή, μέσω της ΙΚΕΑ: Η εταιρεία ‘’τρέχει’’ έως τις 30 Σεπτεμβρίου ειδική προσφορά για φοιτητές (με επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας) προσφορά, η οποία προσφέρει κουπόνι αγορών 100 ευρώ για τα καταστήματα Κωτσόβολος για αγορές πάνω από 600 ευρώ από την ΙΚΕΑ. Eγγύηση ενός έτους για το φοιτητικό ‘’πακέτο’’ παρέχει η entos του ομίλου Sato, που προσφέρει μία ευρεία γκάμα προϊόντων σε χαμηλές τιμές για φοιτητές, ενώ η Neoset, λάνσαρε το πρόγραμμα “success story” με το πιο απλό, μικρό πακέτο να ξεκινά με τιμές από 574 ευρώ, ένα ακόμη φοιτητικό πακέτο των 649 ευρώ και “full success story” που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη γκάμα εξοπλισμού του φοιτητικού σπιτιού.

ΠΗΓΗ: newmoney

(Visited 1 times, 1 visits today)
By