Η προσφυγή στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD διχάζει πολιτικούς και κόμματα.
Η Άνω Βουλή, δηλαδή το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των 16 γερμανικών κρατιδίων, έλαβε την απόφαση για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με στόχο την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD, η Βουλή εξετάζει την υπόθεση και η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, σε κατάθεση σχετικού αιτήματος.
Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου αρκεί για την προσφυγή. Η Άνω Βουλή ήλπιζε, ωστόσο, ότι τόσο η Βουλή όσο και η κυβέρνηση θα έστελναν ένα δυνατό, συμβολικό μήνυμα. Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή της.
Όμως ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ πρόλαβε τις εξελίξεις δηλώνοντας δημόσια την αντίθεση του κόμματός του στην προσφυγή: «Οι Φιλελεύθεροι είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορείς να απαγορεύσεις τη βλακεία. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ακροδεξιό NPD είναι με την παιδεία, την ενημέρωση και τις πολιτικές αποφάσεις. (…) Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε ακροδεξιά κόμματα. Πιστεύουμε, όμως, ότι μια απαγόρευση ή μια προσφυγή για απαγόρευση είναι ο λάθος δρόμος».
Μετά τη δήλωση αυτή είναι μάλλον απίθανο η κυβέρνηση να καταθέσει αίτημα για απαγόρευση του NPD. Το θέμα θεωρείται ότι έχει κλείσει για την κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ανοιχτό μένει τι θα πράξει το κοινοβούλιο.
Οι υποστηρικτές της προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρούν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του NPD που έχουν συλλεχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατιδίων θα οδηγήσουν εν τέλει στην απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος. Πρόσφατα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωνε ότι «υπάρχει μια εντυπωσιακή συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν νομικοί κίνδυνοι. Συμφωνούμε όλοι ότι εκτός από την υπόθεση της απαγόρευσης θα πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις κατά της ακροδεξιάς. Είναι καθήκον ολόκληρης της κοινωνίας».
Το 2003 η τότε κυβέρνηση, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και η Βουλή είχαν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο όμως είχε απορρίψει την προσφυγή απαγόρευσης του NPD για τυπικούς λόγους. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρυντικών αποδείξεων προέρχονταν από τις γραμμές του ακροδεξιού κόμματος, συνεπώς δεν μπορούσε να αποκλειστεί ότι οι αποδείξεις προέρχονταν από εγκάθετους των μυστικών υπηρεσιών.
(Πηγή: Deutsche Welle)
Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στις 4 Φεβρουαρίου υποστήριξε πως «εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής είχαν συναντήσεις με στελέχη του NPD της Ρηνανίας- Παλατινάτο και της νεοναζιστική οργάνωσης της Φραγκονίας με στόχο τη διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης στη Νυρεμβέργη».
Επίσης, στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης Freies Netz Süd, όπως χαρακτηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βαυαρίας, επισκέφτηκαν την ελληνική βουλή και φωτογραφήθηκαν με μέλη της Χρυσής Αυγής την ημέρα που η Χ.Α. πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο των Ιμίων.
Στην ιστοσελίδα της γερμανικής οργάνωσης υπήρξε εκτενέστατη αναφορά τόσο στην συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον κ. Μιχαλολιάκο όσο και από την συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, παρόλο που η Χ.Α. είχε διαψεύσει το εκτενές δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο έχει σχέσεις με τους Γερμανούς νεοναζί.