Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Ραγκούσης: Δεν υπάρχει ελπίδα για τον τόπο

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κατακρίνει την διακομματική τροπολογία που «συγχωρεί» όσους παραβίασαν το νόμο 3870.

ragousis yiannisΘύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει η τροπολογία που κατετέθει στη Βουλή, από βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μειωθούν στο 1/10 τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε εκλογικούς συνδυασμούς ή υποψηφίους για παραβίαση του νόμου που καθορίζει τις εκλογικές δαπάνες.

Θέση πήρε και ο καθ’ ύλην… αρμόδιος, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, που είχε προωθήσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ο κ. Ραγκούσης μέσα από το προσωπικό του site, η «δικαιολογία» που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές για την κατάθεση της τροπολογίας δεν ισχύει, καθώς είχαν ενημερωθεί τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, ενώ το νόμο τον εφάρμοσε το 99% των υποψηφίων.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών σημειώνει πως όλα αυτά γίνονται λίγο καιρό πριν τις νέες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία έχουν μεταφερθεί σημαντικές αρμοδιότητες, όπως τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

«Με ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει ελπίδα για τον τόπο. Ό,τι φτιάξαμε, χαλάνε…» καταλήγει ο Γιάννης Ραγκούσης.

Αναλυτικά η παρέμβαση του πρώην υπουργού:

«Δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά την επαναφορά των stage στο δημόσιο, έγινε δεκτή από την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά διακομματική τροπολογία (που την υπογράφουν βουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), η οποία ουσιαστικά μοιράζει «συγχωροχάρτι» σε όσους παραβίασαν τον νόμο 3870.

Ο νόμος 3870/Ιούλιος 2010, για τις εκλογικές δαπάνες στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτέλεσε την πρώτη νομοθετική τομή κατά του μαύρου πολιτικού χρήματος…

Με το συγκεκριμένο νόμο προχωρήσαμε στην αναθεώρηση των κανόνων προεκλογικής χρηματοδότησης καθώς και στη θέσπιση ισότιμων, διαφανών άρα δίκαιων συνθηκών για όλους…

Αποτέλεσε δε την πρώτη πράξη για την θεσμοθέτηση ανεξάρτητων ελεγκτικών οργάνων που τελικά συστάθηκαν έγκαιρα και λειτούργησαν κανονικά με τα μέλη του δικαστικού σώματος να κατέχουν την πλειοψηφία.

Ήταν η πραγματοποίση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης πάνω στην οποία βασίστηκαν λίγους μήνες αργότερα οι 75 ριζικές αλλαγές για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση της πολιτικής, κομμάτων και βουλευτών που προετοιμάσαμε τότε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο νόμος 3870 θέσπισε αυστηρές ποινές για τις εκλογικές παραβάσεις.  Επιπλέον μπήκε ένα τέλος στη διακίνηση ανώνυμων κουπονιών. Θεωρήσαμε δε καθήκον, καθώς και η Δι@υγεια έκανε ήδη τα πρώτα της βήματα,να καθιερωθεί η καθολική δημοσίευση όλων των δαπανών και εσόδων στο διαδίκτυο και για τους συνδυασμούς αλλά και τους υποψηφίους.

Ο νόμος ψηφίστηκε τέλος Ιουλίου 2010 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρχές Αυγούστου, 3 μήνες πριν τις εκλογές. Μέσα σε λίγες ημέρες εκδόθηκε το σύνολο των κανονιστικών αποφάσεων και όλες οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι (όπως, π.χ., τα ανώτατα όρια για κάθε υποψήφιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο κανονισμός λειτουργίας της Κεντρικής Βάσης Δαπανών).

Όλες οι ανωτέρω αποφάσεις και οι εγκύκλιοι κοινοποιήθηκαν αυθημερόν στους συνδυασμούς αλλά και στα πολιτικά κόμματα προκειμένου και αυτά επικουρικά να έχουν πλήρη γνώση για τις αλλαγές που επήλθαν.

Το γεγονός, δε, ότι σύμφωνα με την κρίση των ανεξάρτητων επιτροπών το 99% περίπου των συνδυασμών σεβάστηκαν και εφάρμοσαν τον νόμο αποδεικνύει πως ο νόμος ήταν έγκαιρα  γνωστός στους συνδυασμούς ,απολύτως ρεαλιστικός επομένως και αποτελεσματικός.

Η διακομματική τροπολογία στέλνει το μήνυμα ότι τόσο η πλειοψηφία των συνδυασμών όσο και οι ανεξάρτητες επιτροπές που εφάρμοσαν κατά γράμμα το νόμο ήταν απλώς «οι ανόητοι και τα κορόιδα». Και όλα αυτά λίγους μήνες πριν απο τις επερχόμενες νέες εκλογές για την αυτοδιοίκηση στην οποία έχουν μεταφερθεί σημαντικού οικονομικού αντικειμένου αρμοδιότητες όπως το ΕΣΠΑ…

Αλλά έτσι δεν γινόταν πάντα στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης που χρεοκόπησε; Γι” αυτό επαναλαμβάνω: με ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει ελπίδα για τον τόπο. Ό,τι φτιάξαμε, χαλάνε…».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By