Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Όλι Ρεν: Ιδού τι έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα

Στο επίκεντρο οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για απολύσεις

olirehnΑπάντηση στην ερώτηση «τι συγκεκριμένες δεσμεύσεις ανέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση, απέναντι στην Τρόικα, για απολύσεις από το Ελληνικό Δημόσιο;» έλαβε από τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον υποχρεωτικό σχεδιασμό των αποχωρήσεων που είναι 4000 ως το 2013 και 15000 ως το 2014 και θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στην κεντρική διοίκηση αλλά και στις ΔΕΚΟ» εξήγησε ο αρμόδιος Επίτροπος, επισημαίνοντας στην απάντηση του ότι «κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής ελέγχου, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ… οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον υποχρεωτικό σχεδιασμό των αποχωρήσεων και στην κινητικότητα των εργαζομένων…», παραπέμποντας στην «έκθεση συμμόρφωσης» που δημοσίευσε η Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ τον Μάιο του 2013.

(Η έκθεση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2013/pdf/ocp148_en.pdf) που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Τα βήματα που σχετίζονται με το «ορόσημο» (milestone) του Μαρτίου για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης έλαβαν χώρα, με σημαντική καθυστέρηση. Αποτελούσε τη βάση για την εκταμίευση των τελευταίων επιμέρους τμημάτων της δεύτερης δόσης του Προγράμματος.

Οι ελληνικές αρχές αναμένονταν να έχουν ολοκληρώσει την αναθεώρηση της λειτουργίας και τα σχέδια στελέχωσης, όχι μόνο της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των αποκεντρωμένων φορέων που εποπτεύονται από τα υπουργεία, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι ελληνικές αρχές αναμένεται, επίσης, να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σχέδια για τον εντοπισμό περιττών θέσεων, καθώς επίσης να θέσουν τριμηνιαίους στόχους για την υποχρεωτική έξοδο, μέχρι τα τέλη του 2014. Οι αρχές έχουν καθιερώσει τριμηνιαίους στόχους για τις εξόδους για το υπόλοιπο του 2013 και το 2014, που αθροίζονται σε 4000 υποχρεωτικές εξόδους ως το τέλος του 2013 και 15000 ως το τέλος του 2014».

By