Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΣΕΒΕ: Σταθερές οι ελληνικές εξαγωγές παρά τις πιέσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν αύξηση 1,8% συγκριτικά με τον περσινό Ιούλιο

EXAGWGES

Οι ελληνικές εξαγωγές αντιστέκονται στις πιέσεις, παρά το έντονο πρόβλημα ρευστότητας και τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω των συνθηκών στο εξωτερικό, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ανοδική ορμή περιορίζεται και άρα επιβάλλεται να αναληφθεί άμεσα δράση.

«Προτεραιότητα κατά τον ΣΕΒΕ πρέπει να δοθεί στην κατάργηση ή μείωση επιβαρύνσεων και λειτουργικού και διοικητικού κόστους που αφορούν την παραγωγή και τη μεταποίηση διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, καθώς αυτές μαζί με την εξωστρέφεια – της οποίας η ενίσχυση είναι επιτακτική και με στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 – θα πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες ανάπτυξης της Ελλάδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛΣΤΑΤ) και την επεξεργασία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για τον Ιούλιο του 2014, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) κατέγραψαν αύξηση 1,8% συγκριτικά με τον περσινό Ιούλιο. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές (κατά 9,3% χωρίς τα καύσιμα), με αποτέλεσμα τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 19%.

«Από τον Ιανουάριο του 2014 η κατά μήνα πορεία των ελληνικών εξαγωγών είναι ανοδική, που είναι ένα θετικό σημάδι, ωστόσο σε απόλυτες τιμές, η αξία των εξαγωγών παραμένει οριακά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», σημειώνει ο ΣΕΒΕ.

By