Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Σε αντίποινα προχωρά η Ρωσία για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει δεύτερο σετ κυρώσεων κατά της Δύσης

EE

Σε αντίποινα για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει αύριο Παρασκευή νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος θα προχωρήσει η Ρωσία, όπως προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας «έχει καταστήσει σαφές πως θα λάβουμε επαρκή μέτρα και πως η απάντησή μας θα μετρήσει τη ζημιά που προκαλούν οι [Ευρωπαϊκές] κυρώσεις στις χώρες μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Λουκατσέβιτς.

Την ίδια στιγμή, συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει δεύτερο σετ κυρώσεων κατά της Δύσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κρεμλίνου, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στην εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και προϊόντα ελαφράς βιομηχανίας, όπως της κλωστοϋφαντουργίας.

Σημειώνεται ωστόσο πως οι ρωσικές προειδοποιήσεις ήλθαν πριν την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πως οι κυρώσεις θα επανεξεταστούν στα τέλη του μήνα. Ο κ. Ρομπέι τόνισε επίσης η Ε.Ε. μπορεί να αποσύρει τις κυρώσεις ή να μειώσει την κλίμακά τους μετά την αξιολόγηση της κατάστασης την ανατολική Ουκρανία.

Πάντως, την ίδια ώρα, το ρούβλι έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (37,57 ρούβλια ανά δολάριο στις 14:35 ώρα Ελλάδας), ενώ ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε πτώση των εσόδων του κατά 41% το πρώτο τρίμηνο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως η Μόσχα θα προβεί σε ασύμμετρες ποινές, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορεύσει σε ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες την πρόσβαση στον ρωσικό εναέριο χώρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By