Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου και λήγουν στις 14 του μηνός
Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα το νέο σύστημα επιλογής Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Τμηματαρχών στις θέσεις ευθύνης της Διοίκησης, όπως προβλέπει ο Νόμος 4275/2014.
Οι θέσεις είναι κατά 35% λιγότερες από όσες ίσχυαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 και οι αιτήσεις ξεκινούν μετά την ανάρτηση της πρώτης προκήρυξης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής Γενικών Διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού, αρχίζει αύριο 1η Νοεμβρίου και λήγει την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, με την πρώτη προκήρυξη για τις θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση, δίνουμε την καλύτερη απάντησε σε όλους εκείνους που μίλησαν για επαναφορά της «κομματοκρατίας» στο Δημόσιο. Σε όλους όσοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι θα μείνουμε στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου. Τους διαψεύσαμε. Ό,τι δεν έγινε σε τρία χρόνια, το κάνουμε σε τρείς μήνες.
Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στοχεύουμε να εντοπίσουμε τους πιο κατάλληλους υπαλλήλους για να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης της δημόσιας διοίκησης με στόχο ένα Δημόσιο φιλικό και αποτελεσματικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θεσμοθετούμε ένα σύστημα που θα αναδεικνύει τα στελέχη αυτά με διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα. Με σταθερά και στοχευμένα βήματα χτίζουμε τη νέα δημόσια διοίκηση».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, βασικό στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί η κατάργηση της μοριοδότησης των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.) που αποτελούσε το κύριο, αν όχι αποκλειστικό, κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων και η ενεργοποίηση γραπτών εξετάσεων και δομημένων συνεντεύξεων.
Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη ως κύριο εργαλείο αξιολόγησης των υποψηφίων. Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλείδες ασφαλείας: α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.
Καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί και το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως μέλη των συλλογικών οργάνων. Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Αυτή η καινοτομία εισάγεται κυρίως για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος. Επιπλέον όμως συμβάλλει και στην περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας.