Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Σε 100 δόσεις τα χρέη σε Εφορία – Ταμεία

Ποιοι και με ποιες διαδικασίες εντάσσονται στη ρύθμιση

eforia

Θέμα ημερών αποτελεί η προώθηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και Ταμεία σε ως και 100 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το Έθνος, μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για λύση «πακέτο» όσον αφορά το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης.

Αυτή, πέρα από τον μεγάλο αριθμό δόσεων για τη διευκόλυνση 2,5 εκατ. οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο, θα περιλαμβάνει «κούρεμα» μέχρι και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Το ζήτημα εξετάστηκε αργά χθες το βράδυ σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τρόικα ζήτησε να είναι πιο αυστηροί οι όροι και τα κριτήρια εισόδου προκειμένου να γίνει «πιο συνεπής η νέα ρύθμιση» και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου, σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν έτοιμη τη ρύθμιση και επείγονται να τη θέσουν σε εφαρμογή ώστε να ανακοπεί η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία προσεγγίζουν πλέον τα 90 δισ. ευρώ. Άλλωστε εν αναμονή της νέας ρύθμισης καταγράφεται μία άτυπη στάση πληρωμών. Μέχρι τώρα η τρόικα έχει εκφράσει διαφωνίες αλλά όπως ανέφερε το βράδυ κυβερνητική πηγή δεν θα εκπλαγούν αν δουν να προχωράμε στην υλοποίηση της ρύθμισης.

Οι αλλαγές

Το τελικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει:

*Αποπληρωμή των οφειλών ως και σε 100 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ

*Αποπληρωμή των χρεών ως και σε 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ

*Μείωση του επιτοκίου από 8,76% σε 4,5% ετησίως

*Μείωση των προσαυξήσεων ως εξής:

-90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις

-85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις

-80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις

-75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις

-70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις

-65% ή 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις

*Καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις δεν προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ που θα ρυθμίζουν τα ταμεία και χωρίς να ζητούν εξασφαλίσεις

*Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί είτε μέχι τέλος Ιουλίου είτε μέχρι τέλος Αυγούστου, ανάλογα και με τον χρόνο ψήφισης της νέας διάταξης.

*Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις που ήδη «τρέχουν» και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

*Στην περίπτωση καθυστέρησης της δόσης αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

*Η υπαγωγής στη ρύθμιση θα γίνεται με μία απλή αίτηση για τους μικρούς οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By