Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Ρωσία: Θρίλερ με την πτήση του Σνόουντεν

Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δεν πέρασε τον έλεγχο διαβατηρίων

www.fosphotos.com/Alexandros Katsis
www.fosphotos.com/Alexandros Katsis

Ο Αμερικανός που καταζητείται από τις δικαστικές αρχές της χώρας του γιατί δημοσίευσε πληροφορίες για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ΗΠΑ, δεν ήταν μαζί με τους επιβάτες της πτήσης SU213 της Αεροφλότ που πέρασαν τον έλεγχο των διαβατηρίων στον τερματικό σταθμό F του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο.

Ωστόσο αρκετοί επιβάτες είπαν ότι είδαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πάνω στον διάδρομο δίπλα στο αεροσκάφος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος με αυτό τον τρόπο.

«Έπαιρναν τις αποσκευές κατευθείαν από το αεροπλάνο, αυτό ήταν παράξενο», είπε ένας αμερικανός επιβάτης της πτήσης, ο Τζέισον Στίβενς.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επίσης ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού το οποίο συνοδευόταν από ένα 4X4 έξω από τον τερματικό σταθμό.

Συγκλίνουσες πηγές που επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το όνομα του Εντουαρντ Σνόουντεν ήταν στον κατάλογο των επιβατών μιας πτήσης της Αεροφλότ που αναχωρεί τη Δευτέρα στις 10.05 ώρα Γκρίνουιτς (13.ώρα Ελλάδος) για την Αβάνα, και μετά σε αντίστοιχο κατάλογο μιας τοπικής πτήσης για το Καράκας.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24 μετέδωσε ότι ο Στόουντεν μπορεί να μεταφέρθηκε σε μια πρεσβεία χώρας της Λατινικής Αμερικής στη Μόσχα για να περάσει τη νύχτα.

Παράλληλα σήμερα στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί η υπηρεσία του δεν απέτρεψε τον Σνόουντεν να αναχωρήσει για το Χονγκ Κονγκ από τη Χαβάη όπου εργαζόταν κατέχοντας πολλά μυστικά για τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ.

«Είναι σαφώς ένα άτομο που πρόδωσε την εμπιστοσύνη που του είχαμε. Είναι ένα πρόσωπο που δεν ενεργεί, κατά τη γνώμη μου, με καλή πρόθεση» είπε ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ.

Ο Σνόουντεν εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στη Χαβάη όταν ταξίδεψε αεροπορικώς για το Χονγκ Κονγκ και κατόπιν σήμερα στη Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας δεν συνέλαβε τον Σνόουντεν πριν φύγει από τη Χαβάη, ο Αλεξάντερ απάντησε: «Δεν γνωρίζω».

Πηγή: AMΠE

(Visited 1 times, 1 visits today)
By