Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Στα ουκρανικά σύνορα παραμένει η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια

H οχηματοπομπή παραμένει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων

oukrania_krimaia_rosoi_stratiotes_746950018

H οχηματοπομπή με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, ενώ αναμένεται η επιθεώρησή της, την στιγμή που ο αρχηγός των ανταρτών του Ντονέτσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι καθυστερεί επίτηδες τα φορτηγά.

Το προπύργιο των ανταρτών, το Ντονέτσκ, το οποίο πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, «βρίσκεται σε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση και τη βοήθεια, που η Ρωσία μας στέλνει και την οποία εμείς δεν έχουμε ακόμα λάβει, την έχουμε ανάγκη όπως το οξυγόνο» δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ο «πρωθυπουργός» των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Δεν είναι μόνο ο ουκρανικός στρατός που δεν θέλει να φθάσει σε εμάς η ανθρωπιστική βοήθεια και εγείρει εμπόδια προκειμένου εκείνη να φθάσει σε εμάς. Στην πραγματικότητα, (…) η ουκρανική κυβέρνηση την εμποδίζει εγείροντας κάθε πιθανό εμπόδιο, νόμιμο ή άλλο» τόνισε.

Τα περίπου 300 ρωσικά φορτηγά, που μεταφέρουν 1800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τη Μόσχα, παρέμεναν σταθμευμένα σε απόσταση σχεδόν 30 χιλιομέτρων από το συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ στη Ρωσία, στην περιοχή Καμένσκ- Σακτίνσκι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, κάτι που σημαίνει ότι δε μετακινήθηκαν καθόλου από την Πέμπτη.

Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες και τελωνειακοί που βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος δεν έχουν ξεκινήσει την επιθεώρησή τους, καθώς περιμένουν έγγραφα από τον Ερυθρό Σταυρό που έχει αναλάβει τη διανομή της βοήθειας στα προπύργια των ανταρτών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η Μόσχα έστειλε στις τελωνειακές αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωση που αφορά το περιεχόμενο των φορτηγών.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που βρίσκεται στο σημείο, Πολ Πίκαρντ, διευκρίνισε από την μεριά του ότι μια συνάντηση μεταξύ των τελωνειακών αρχών της Ρωσίας και των Ουκρανών εκπροσώπων πραγματοποιήθηκε το πρωί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα έλεγχο στα ρωσικά φορτηγά, ενώ περιμένει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια στιμγή, στο Ντονέτσκ μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε στη διάρκεια της νύχτας σδοφρά πυρά του πυροβολικού και εκρήξεις κοντά στις συνοικίες στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Στο Λουγκάνσκ, το οποίο έχει περικυκλώσει και πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) μίλησε σήμερα για μια «πολύ δύσκολη» ανθρωπιστική κατάσταση, καθώς η πόλη δεν έχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί εδώ και 2 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By