Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Στα χαρακωματα Αναστασιαδης – Δημητριαδης

Πλήρη κάλυψη του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου από τον Μάριο Ντράγκι

panikos

Συνεχίζονται οι τριβές μεταξυ της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Κεντρικού Τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο Δουβλίνο για την Άτυπη Συνάντηση των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης, χωρις να το γνωρίζει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Μάλιστα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν δηλωση του υπουργού  συγκοινωνιών Τάσου Μητσόπουλου  ο οποίος υποστηρίζει : «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ήθελε αρκετές διευκρινίσεις για φλέγοντα θέματα της οικονομίας, κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των οικονομικών επιτελείων αλλά ο κ. Δημητριάδης δεν απαντούσε ούτε στο κινητό, ούτε στο σπίτι, ούτε στο γραφείο, ούτε πουθενά. Παρά τις προσπάθειες δεν μπορέσαμε να τον βρούμε», ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η βουλή αποφάσισε να αρχίσει έρευνα σε βάρος του διοικητή, με το σκεπτικό ότι εξαπάτησε την βουλή και την κοινή γνώμη σε ότι αφορά τους όρους εντολής της Alvarez % Marsal.

Την ιδια ωρα  αυστηρή επιστολή στο Νίκο Αναστασιάδη και στο Γιαννάκη Ομήρου έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, προειδοποιώντας ότι η όποια διαδικασία για παύση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Την επιστολη δημοσιευει το stockwatch.com.cy, και ο Ε[κεφαλής της ΕΚΤ αναφερει: . «Γράφω σε σχέση με τη πρόσφατα δημοσιεύματα για συζητήσεις στο κυπριακό κοινοβούλιο για έναρξη διαδικασίας παύσης του διοικητή Πανικου  Δημητριάδη. Όπως γνωρίζετε, η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι βασικός πυλώνας στο οικονομικό και θεσμικό υπόστρωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει ο Draghi.

Και συμπληρωνει: «Μία από τις εγγυήσεις της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών είναι η πρόνοια που υπάρχει στις Συνθήκες ότι οι διοικητές δεν μπορούν να παυτούν για λόγους πέραν αυτών που επιτρέπονται από το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η εθνική νομοθεσία πρέπει να είναι συμβατή με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νομοθεσία της ΕΕ προϋποθέτει μόνο δύο λόγους από παύση, συγκεκριμένα αν ο διοικητής δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για πλήρωση των καθηκόντων του ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα. Η έναρξη διαδικασίας για παύση είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα, που μπορεί μόνο να ληφθεί αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι ένας από τους λόγους για παύση που προνοεί η νομοθεσία της ΕΕ, υφίσταται. Στην απουσία τέτοιων σοβαρών ισχυρισμών, οιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν τεκμήρια κατά ενός διοικητή ως μέσο να ασκηθεί πίεση σε αυτόν θα συμβίβαζε την θεσμικά κατοχυρωμένη του ανεξαρτησία» υπογραμμιζει ο κεντρικος τραπεζιτης

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By