Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: Συζήτηση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Βασικό πρόβλημα των εργαζομένων είναι η αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας λόγω της ποσόστωσης στην βαθμολόγηση

dimosios upallilos

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε το θέμα που έθεσαν η ΑΔΕΔΥ και οι ΠΟΕ-ΟΤΑ για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση και δεν είναι αντίθετοι.

«Η καρδιά του προβλήματος είναι ο επιμερισμός ότι συγκεκριμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βαθμολογηθεί υποχρεωτικά με πολύ χαμηλό βαθμό. Τι εξυπηρετεί δηλαδή η αναγκαστική βαθμολόγηση του 15% με βαθμολογία από 1-6 στην κλίμακα του 10. Αφενός συγκρίνονται πτυχιούχοι με απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσελήφθησαν όμως για διαφορετικό σκοπό. Πρόκειται για ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπτωματικά κριτήρια», είπε η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας είναι η ποσόστωση στην βαθμολόγηση. Δηλαδή πως σύμφωνα με τις νομοθετικές προβλέψεις με άριστα το 10, ένα ποσοστό 25% θα πρέπει υποχρεωτικά να βαθμολογηθεί με 9-10 (άριστα) , ένα 60% με 7-8 (μέτρια – καλά) και ένα 15% αναγκαστικά με 1-6 (άσχημα).

Από την πλευρά του το Δημόσιο τόνισε πως η άρνηση των υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση ( που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και έχει κριθεί νόμιμη) και οι αλλεπάλληλες απεργίες για αυτό το λόγο «σημαίνουν για μας ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν».

Παράλληλα επισήμαναν πως με βάση το νόμο όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά επίπτωση μισθολογική ή άλλη και μάλιστα αυτή η άσχημη βαθμολόγηση αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους θα διαγραφεί οριστικά από το φάκελό τους.

By