Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Στη Βαγδάτη ο Φρανσουά Ολάντ για τη νέα ιρακινή κυβέρνηση

Ο Ολάντ συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν

olant

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για να προσφέρει την υποστήριξη της Γαλλίας στη νέα ιρακινή κυβέρνηση και να διευκρινίσει τη στρατηγική του έναντι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το αεροπλάνο του μεταφέρει 15 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραδοθούν στο Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου θα μεταβεί αργότερα σήμερα, αφού συναντηθεί με τον ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Μασούμ και τον πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι.

Ο Ολάντ συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Ένδεκα χρόνια αφότου αρνήθηκε να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στην εισβολή στο Ιράκ, η Γαλλία επιχειρεί έτσι να επανέλθει στο προσκήνιο στη χώρα αυτή με την οποία διατηρούσε ισχυρούς αλλά αμφιλεγόμενους ιστορικούς δεσμούς υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, που ανατράπηκε από την αμερικανο-βρετανική εισβολή του 2003.

Από το καλοκαίρι, το Παρίσι παρέχει ήδη οπλισμό στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως στους χριστιανούς και τους γεζίντι πρόσφυγες στο βόρειο Ιράκ.

Τη Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντήσει και πάλι τον ιρακινό ομόλογό του στο Παρίσι για μια διάσκεψη για «την ειρήνη και την ασφάλεια» στο Ιράκ, της οποίας θα συμπροεδρεύσουν με τρεις στόχους: να υπογραμμίσουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τη νέα ιρακινή κυβέρνηση, να συντονίσουν τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να ξεκινήσουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη, δια του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ότι θα συμμετείχε, «αν ήταν απαραίτητο, σε μια αεροπορική στρατιωτική δράση» στο Ιράκ.Το Παρίσι δεν αποκλείει πλέον να συμμετάσχει και σε πλήγματα στη Συρία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By