Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Στον αέρα 100.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

Οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιμήκυνση των δόσεων, πλην όμως δεν θα έχουν το μπόνους του επιδοτούμενου επιτοκίου για το υπόλοιπο τμήμα της οφειλής που ρυθμίζουν με την τράπεζα

oek-1

Στον αέρα βρίσκεται η ρύθμιση 100.000 στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς οι δανειολήπτες έχουν μείνει έξω από όλες τις ρυθμίσεις που έχει προωθήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και το σημαντικότερο είναι ότι ακόμη και αν κατατεθεί «αύριο» η τροπολογία, για τη μείωση του ποσού των μηνιαίων δόσεων, θα είναι για πολλούς άνευ αντικρίσματος, καθώς μπορεί να πληρώσουν με μικρότερες δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο επιτόκιο.

Αυτό συμβαίνει ήδη σε χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι μόλις περάσει ένας μήνας καθυστέρησης η τράπεζα τους αποστέλλει ειδοποίηση για να την τακτοποιήσουν σύντομα, ενώ μετά την 3η απλήρωτη δόση, και ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί υπερήμερο όλο το εναπομείναν ποσό και μπορεί να τους ζητηθεί να το πληρώσουν άμεσα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιμήκυνση των δόσεων, πλην όμως δεν θα έχουν το μπόνους του επιδοτούμενου επιτοκίου για το υπόλοιπο τμήμα της οφειλής που ρυθμίζουν με την τράπεζα.

Η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επρόκειτο να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας αλλά, άγνωστο γιατί, η διάταξη δεν εντάχθηκε στο νόμο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η τροπολογία θα κατατεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου αφού επικαιροποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στο Παρίσι στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρύθμιση, που είχε ανακοινωθεί και τον Απρίλιο αλλά δεν είχε περάσει από την τρόικα, θα προβλέπει:
1. Τα δάνεια που πήραν οι δικαιούχοι με επιδότηση ενοικίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται με τον όρο ότι οι δανειολήπτες, όταν θα κάνουν την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, δεν θα χρωστούν έξι δόσεις

2. Ο ΟΑΕΔ, χωρίς να εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση του οφειλέτη με την τράπεζα, θα εξακολουθεί να καταβάλει την επιδότηση επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που προέβλεπε η αρχική σύμβαση

3. Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση μέσα σε έξι μήνες

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

By