Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Στουρνάρας: Μέχρι το Μάρτιο θα τα έχουμε βρει με την τρόικα

«Κατά 80% θα ακολουθηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών

Stournaras

Μια πρώτη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά από τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την Τρόικα, όμως, όπως επισήμανε, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.

Κατά την παρέμβασή του στο Eurogroup, o Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. «Αλλάζει όλη την εικόνα και γι” αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της Τρόικας να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, που ήταν το δημοσιονομικό κενό, «έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει περιοχές από τις οποίες αναμένει εξοικονόμηση και οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχετικά με την λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» που αφορά διαρθρωτικές αλλαγές, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα εφαρμοστεί στο 80%.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, ο Γ. Στουρνάρας εξήγησε στους ομολόγους του ότι καμία επιχείρηση δε ζητάει ομαδικές απολύσεις.

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα ξεκινήσει μόλις η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, περί τις 24 Απριλίου.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ερωτηθείς για το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αποδοχές των ενστόλων, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογηθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Νέες προσπάθειες από την Ελλάδα θέλει το Eurogroup

(Visited 1 times, 1 visits today)
By