Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Στο Μιλάνο για τη Σύνοδο ΕΕ – Ασίας ο Σαμαράς

Έχει κανονιστεί για το πρωί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ

samaras-kinezos

Στο Μιλάνο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ασίας.

Ήδη στο περιθώριο της Συνόδου έχει κανονιστεί για το πρωί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ όπου θα συζητηθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης όπως πιστοποίησαν και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κίνας στην χώρα το τελευταίο έτος. Θα εξετασθεί η συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, η προοπτική στους σιδηροδρόμους όπου είναι δεδομένο το κινεζικό ενδιαφέρον και η ενδεχόμενη συμμετοχή των κινεζικών κεφαλαίων στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κι άλλες επαφές με ηγέτες τόσο της Ε.Ε όσο και της Ασίας. Η συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής έρχεται με μία περίοδο όπου οι διεθνείς αγορές εκφράζουν επιφυλακτικότητα απέναντι στην ελληνική οικονομία, μία εξέλιξη για την οποία ο πρωθυπουργός -όπως ανέφερε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- καταλογίζει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ που με την στάση του προκαλεί πολιτική αστάθεια.

Η Σύνοδος που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή με το Ισλαμικό Κράτος.

Στην Σύνοδο που συγκαλεί η Ιταλική προεδρεία θα λάβουν μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καθώς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί το σύνολο των σχέσεων Ευρώπης – Κίνας με έμφαση στην περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας καθώς και η ασφάλεια και η σταθερότητα στις ευαίσθητες περιοχές.

By