Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Συνάντηση Παπούλια με το προεδρείο του ΣΕΒ

«Αισιοδοξία Φέσσα ότι η οικονομία σταθεροποιείται»

fessas800_280514

«Πρέπει να έχουμε μια σταθερότητα και μια ομόνοια και ομοψυχία, ούτως ώστε να δούμε τι πρέπει να γίνει, πού πρέπει να πάμε, για να μπορέσουμε με συνεργασία, με συνεννόηση και με συναίνεση να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θόδωρος Φέσσας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τον κάλεσε, όπως είπε, μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, για να τον ενημερώσει πώς πηγαίνει ο κλάδος.

Ο κ. Φέσσας πρόσθεσε ότι η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται και πώς τα πρώτα σημάδια είναι θετικά, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Στο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πώς εξελίσσεται η βιομηχανική παραγωγή, ο επικεφαλής του ΣΕΒ απάντησε: «Έχουμε δυστυχώς σαν ποσοστό της βιομηχανίας αρκετά χαμηλότερο από την Ευρώπη, γύρω στο 9% και ο στόχος της Ευρώπης, να φανταστείτε τώρα, είναι γύρω στο 14%, πάει στο 20% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος μέχρι το 2020».

Σχετικά με την πορεία των εξαγωγών, ο κ. Φέσσας είπε ότι έχουν σταθεροποιηθεί και πως υπάρχει μια ελάχιστη πτώση σε σχέση με πέρυσι. «Τώρα αυτό είναι το στοίχημα: να είμαστε μια χώρα παραγωγής και εξαγωγών και όχι εισαγωγών και κατανάλωσης» τόνισε.

Ο κ. Φέσσας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης με σταθερότητα και κοινωνικό διάλογο.

Ο πλήρης διάλογος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα σας. Σας κάλεσα για να έχω μια ενημέρωση, τι κάνει ο κλάδος…

Θ.ΦΕΣΣΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Δείχνει ότι σταθεροποιείται η οικονομία. Τα πρώτα σημάδια είναι θετικά. Πέρασε ένα δύσκολο διάστημα, 4-5 χρόνια πηγαίναμε όλο προς τα κάτω και τώρα σιγά-σιγά σταθεροποιείται και φαίνεται ότι θα ανακάμψει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι καλό μήνυμα.

Θ.ΦΕΣΣΑΣ: Βέβαια δεν πρέπει να έχουμε πισωγυρίσματα, πρέπει να έχουμε μια σταθερότητα και μια ομόνοια και ομοψυχία, ούτως ώστε να δούμε τι πρέπει να γίνει, πού πρέπει να πάμε, για να μπορέσουμε με συνεργασία, με συνεννόηση και με συναίνεση να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η βιομηχανική παραγωγή;

Θ.ΦΕΣΣΑΣ: Η βιομηχανική παραγωγή είναι σταθερή χαμηλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέτε χαμηλά συγκρινόμενη με;

Θ.ΦΕΣΣΑΣ: Συγκρινόμενη τόσο με το παρελθόν όσο και με τους μέσους όρους της Ευρώπης. Έχουμε δυστυχώς σαν ποσοστό της βιομηχανίας αρκετά χαμηλότερο από την Ευρώπη, γύρω στο 9%, και ο στόχος της Ευρώπης να φανταστείτε τώρα είναι γύρω στο 14, πάει στο 20% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος μέχρι το 2020.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διάβαζα στις γερμανικές εφημερίδες τον εκπληκτικό αριθμό των 101 δισεκατομμυρίων εξαγωγών των γερμανικών βιομηχανικών προϊόντων.

Θ.ΦΕΣΣΑΣ: Είναι κατ’εξοχήν εξαγωγική χώρα η Γερμανία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και το 50% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θ.ΦΕΣΣΑΣ: Το 50% του συνόλου των εξαγωγών. Βέβαια, είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρώπης. Και νομίζω ότι έχουμε και εμείς περιθώρια να πάρουμε μέρος αυτής της γερμανικής εμπειρίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις εξαγωγές τι έχουμε;

Θ.ΦΕΣΣΑΣ: Οι εξαγωγές έχουν σταθεροποιηθεί. Έχουμε μια ελάχιστη πτώση σε σχέση με πέρυσι και τώρα αυτό είναι το στοίχημα: να είμαστε μια χώρα παραγωγής και εξαγωγών και όχι εισαγωγών και κατανάλωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ σωστά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By