Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν την Πέμπτη στην Ουαλία

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα και τις προκλητικές δηλώσεις

fosphotos.com | Gulielmos Antoniou
fosphotos.com | Gulielmos Antoniou

Σε ουδέτερο έδαφος πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η συνάντηση των δυο ηγετών θα γίνει στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου και τις προκλητικές του δηλώσεις.

Τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας και στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί το Κυπριακό, αλλά και ζητήματα που αφορούν τις δυο χώρες, ενώ η συνομιλία θα γίνει στη σκιά της ανακοίνωσης από την Τουρκία νέων σεισμογραφικών ερευνών του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν όσα όπλα διαθέτουν για να επιτευχθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ειπώθηκε η φράση-«κλειδί» από τον κ. Αναστασιάδη, ότι «θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στην ΕΕ για να ενδυναμωθούν οι θέσεις μας».

Η ενεργότερη ανάμιξη της Ε.Ε στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι κάτι που θα ήθελε η Άγκυρα, άποψη που έχει επαναλάβει στο παρελθόν αρκετές φορές.

«Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν ως προέδρου έγινε στα κατεχόμενα. Είναι μια πάρα πολύ κακή αρχή. Υπάρχει και οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αντίδραση της Λευκωσίας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε: «Αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΕ και αυτό ζήτησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντ.Σαμαράς, όσο και ο κύπριος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

H τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο του 2013, οπότε και υπογράφηκαν 25 συμφωνίες.

By