Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Συνεδρίασε η Οργανωτική Επιτροπή της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

«Τώρα είναι η ώρα, χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη χώρα, για την ευρεία δημοκρατική παράταξη»

venizelos-epitropi4

Oλοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, στον χώρο της «Αθηναΐδας», στον Βοτανικό.

Αργότερα στον ίδιο χώρο, με πρωτοβουλία παλαιών και νυν βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, διοργανώνεται δείπνο στο οποίο έχουν κληθεί να πάρουν μέρος όλοι οι εν ζωή βουλευτές του Κινήματος, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και βρίσκονται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, με στόχο τη συσπείρωση και ως μια επαφή ανθρώπων που έχουν προσφέρει στη διαδρομή τους στο ΠΑΣΟΚ και στη δημοκρατική παράταξη. Στο δείπνο θα παρευρεθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Τώρα είναι η ώρα, χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη χώρα, για την ευρεία δημοκρατική παράταξη. Τώρα πρέπει να εκφράσουμε τα βασικά αιτούμενα της σημερινής συγκυρίας: συναίνεση και συνεννόηση για οριστική έξοδο από την κρίση, ρήξη με τις παθογένειες του χθες, ενότητα των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης». Αυτό τόνισε εκ μέρους της Γραμματείας για το πρόγραμμα και τις πολιτικές θέσεις εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στους επόμενους μήνες, πρόσθεσε, πρέπει «να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε τη δύναμη να αναδείξουμε έναν εναλλακτικό δρόμο απέναντι στη συντηρητική δεξιά ΝΔ και τον λαϊκιστικό δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ», κάνοντας λόγο για νέο, αξιόπιστο, εναλλακτικό, προοδευτικό δρόμο για τη, μετά το μνημόνιο, εποχή. «Η Δημοκρατική Παράταξη προτείνει παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και ευημερίας, κράτος σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό», τόνισε.

«Μόνο με μια νέα πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου μπορεί να ανοίξει ο εναλλακτικός δρόμος», είπε ο κ. Σκανδαλίδης για να τονίσει: «Είμαστε και θα παραμείνουμε εγγυητές της σταθερότητας, που, αν είναι εθνική, μπορεί να είναι προοδευτική. Αν δεν είναι, δεν είναι ενότητα».

Σε οργανωτικά ζητήματα αναφέρθηκε εκτενώς ο Χρήστος Πρωτόπαπας, εκ μέρους της Γραμματείας Οργανωτικής Ανασυγκρότησης. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για συμπαράταξη και όχι για κόμμα και απέρριψε αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί ότι πρόκειται για «κλείσιμο» του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την αυτονομία και τα όργανά του, όπως και οι άλλες κινήσεις.

Ως πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης χαρακτήρισε η Τόνια Αντωνίου, εκ μέρους της Γραμματείας, για τα μαζικά και κοινωνικά κινήματα, τη σημερινή συνεδρίαση. «Η χώρα χρειάζεται πολιτική δύναμη ισχυρή και υπεύθυνη με προοδευτικό πρόσημο για να δώσει μάχη για την έξοδο από το μνημόνιο με ασφάλεια και να σχεδιάσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο μέσα στην Ε.Ε», τόνισε η κ. Αντωνίου.

Εκ μέρους των κινήσεων, ο Γιάννης Τούντας είπε ότι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα καλούνται να υλοποιήσουν το αίτημα της ενότητας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και να υπηρετήσουν τα δύο κυρίαρχα αιτήματα της κοινωνίας, για σταθερότητα και για αλλαγή. «Σταθερότητα για να βγούμε από την κρίση» και «αλλαγή για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια, τη λιτότητα, την ανεργία». «Το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι ανοικτό ώστε όλοι να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους», είπε.

Επίσης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου μίλησε για την αναγκαιότητα καλλιέργειας ενότητας εν όψει ενός πολιτικού συνεδρίου συμπαράταξης, είπε «όχι» «στην ισοπεδωτική λογική ενός λαϊκισμού που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ» και έκανε λόγο για έναν «διμέτωπο αγώνα έναντι του μικρού διπολισμού, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χτίζοντας την ταυτότητα μας». Είπε ακόμα ότι «a priori δεν πάμε με κανέναν», για να εξηγήσει πως «ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ταυτιστούμε» και πως «η συγκυβέρνηση με τη Δεξιά έχει ημερομηνία λήξης».

«Δεν ήρθαμε για να δώσουμε τις μάχες του παρελθόντος, αλλά τη μάχη του αύριο για την παράταξη και τη χώρα», ανέφερε από την πλευρά του ο Παντελής Καψής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By